Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Karislagets nya kapten: BK-46 gör många mål i sommar

Från 2018
BK:s Mergim Bushi löper mellan två FC Espoospelare.
Bildtext Mergim Bushi och hans BK-46 inleder säsongen på lördag på hemmaplan.
Bild: Yle/ Patric Westerlund

De sista pusselbitarna föll på plats förra veckan för BK-46:s fotbollsherrar. Nu känns det jättebra, säger lagets manager Mats Grönblom inför säsongstarten på hemmaplan på lördag (5.5).

- Fotbollsmässigt ser det bättre ut än vad jag har sett de senaste åren. Vi byter mycket kant och passar mycket.

Samtidigt påpekar Mats Grönblom att det är en väldigt tuff zon som BK-46 spelar i den här säsongen. Därför är det svårt sia var laget resultatmässigt kommer att landa.

Mats Grönblom och Mergim Bushi från BK-46.
Bildtext Mats Grönblom är manager och Mergim Bushi lagkapten i BK-46:s representationslag i fotboll.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Lagets kapten Mergim Bushi är ändå övertygad om att BK-46 kommer att sluta bland de tre bästa lagen division två.

- Vi har alltid tävlat om att vara i topp tre och jag tror att vi kommer att vara där också i år, säger han.

Många nya spelare i laget

För att få ihop ett helt fotbollslag är det många pusselbitar som ska falla på plats och Mats Grönblom är nöjd över att de har hittats inför säsongpremiären.

- Men det är klart att förberedelserna kunde ha varit lite längre så att laget hade varit klart tidigare. Då hade vi haft mera tid att spela ihop och svetsa ihop det här gänget.

BK tappade sju till åtta av de spelare som var med i den förra säsongöppningen och det har varit en tuff uppgift att ersätta dem, medger Mats Grönblom.

Flera av de helt nya spelarna kommer från andra delar av världen som Nigeria, Brasilien och USA. Det har i princip ingen betydelse för hur laget spela, säger Grönblom.

- Fotboll är internationellt och när man har tränat ihop ett tag har det inte så stor skillnad varifrån man kommer.

Mål att producera flera egna spelare

Anfallsspelaren John Fagerström är en av dem som har varit en viktig kugge i BK-46. Inför den här säsongen flyttade han till Valkeakosken Haka som spelar i division ett.

TamU:s Valtteri Uimonen försöker stoppa BK:s John Fagerström genom att gripa honom i armen.
Bildtext John Fagerström gick till Haka inför säsongen 2018.
Bild: Yle/ Patric Westerlund

- Visst sved det en del. Han är ju en egen produkt och vi skulle gärna se flera egna spelare i laget. Men division 1 är ett steg högre än vi spelar och om vi har spelare som kan stiga till ettan eller ännu högre så är det ju något vi gör rätt, säger Mats Grönblom.

Överlag försöker BK-46 fostra allt flera egna spelare, fortsätter han. På det sättet hålls också kostnaderna på en lägre nivå.

Nya metoder med ny tränare

I säsongöppningen på lördag (5.5) möter BK-46 Käpylän Pallo från Helsingfors. Det blir en tuff match säger mittfältaren Mergim Bushi.

- Vi har alltid spelat ganska jämnt mot dem, så det blir nog en ganska hård match. Det är jätteviktigt för laget att vinna de två till tre första matcherna, så man sedan kan spela lite lugnare.

De senaste sju månaderna har han och de andra spelarna jobbat på att bygga ihop laget och för tillfället känns det bra, säger Bushi.

Den nya tränaren Babatunde Wusu har också fört med sig ny energi.

- Vi springer ganska mycket på träningarna och han vill att vi ska spela för laget. De två sista åren har vi spelat rätt mycket långbollar, men nu ska vi spela ganska fin fotboll. Vi kommer att göra många mål!

Mergim Bushi är också ny kapten för fotbollslaget. Det känns bra att laget litar på honom och det betyder att han har gjort något rätt, säger han.

- Man måste vara ledare och skrika ganska mycket så att alla är vakna.

Diskussion om artikeln