Hoppa till huvudinnehåll

Tala om knarket

#36 Finland är på efterkälke med missbrukarvården

Från 2018
Person sitter ensam på en klippa.
Bildtext Bildmontage: Miro Johansson
Bild: Mostphotos

Vården borde försöka hitta det som varje klient är bra på och utveckla det för att få dem att få självkänsla, skriver en läsare.

I Sverige så vårdas en drogmissbrukare mycket längre än i Finland och har en annan vårdform som är bättre.

En missbrukare kan klara sig tre månader utan droger men då kommer oftast en kris som varierar lite olika på olika personer. Då är det viktigt att de fortfarande är på samma vårdanstalt. Då finns kända personer omkring dem som ser problemet och hjälper dem vidare.

I Sverige varar missbrukarvården upp till ett år, åtminstone ett halvt år. För det andra så har dom en annan syn på vården. De försöker få klienten att hitta sig själv och stödja den framåt. Målet är att glömma det som har varit och de gamla kompisarna för att komma vidare.

De försöker hitta det som varje klient är bra på och utveckla det för att få dem att få självkänsla.

Har träffat många som klagat på den finska vården och säger att den hjärntvättar en då man skall sitta och tala om droger varje dag under vården på anstalter. I stället borde vården ge dem verktyg som de kan använda då de får begär efter droger.

Det som också är fel med dagens vård är att det finns många som vill ha hjälp att komma ur missbruket, men då kamraterna försöker på alla möjliga sätt hålla dem bort från vården.

Det borde vara tvångsvård genast de åker fast första gången, ju tidigare desto bättre.

Även anhöriga eller kamrater som märker att nu håller det på att gå fel för någon borde kunna anmäla det så att vården kan genast sättas in.

Den vägen kunde vi få flera friska ungdomar. Dessutom har de flesta ungdomar som hamnar i drogträsket någon svaghet. De har inte fått diagnos, inte fått hjälp utan bara klassats som omöjlig i skolan.

Många av dem blir även mobbade i skolan av både elever och ibland även av lärare.

Förebyggande arbete borde börja i förskolan och i de lägsta klasserna i skolan.

Dessutom är det många barn idag som växer upp med droger och kanske inte förstår att det är farligt då deras föräldrar kan gå på öppen gata och prata om hur bra cannabis är högt så alla kan höra det.

En annan sak som är väldigt tungt för familjen att se att en i familjen är läkemedelsmissbrukare men har inte rätt att få hjälp åt en vuxen person som inte själv förstår att de är missbrukare.

Det borde absolut bli lättare att få folk på tvångsvård, det borde alltid bli tvångsvård som straff om man kommer fast för missbruk. Det skulle spara många liv och även på sikt spara mycket vårdkostnader och allt annat som missbruk ställer till med i dag.

Som det är idag så känner man sig mycket hjälplös då man inte kan ringa efter hjälp då man ser någon far illa.

Ibland så besöker oss ungdomar som mår dåligt och behöver någon att prata med men man känner sig handlingsförlamad då de kommer och är i mycket dålig form. De har druckit sinol och lampolja då lukten gör att de måste erkänna det. Dessutom har de tagit amfetamin och säger att de vill sluta, men det finns ingen som kan hjälpa.

Formen är sådan att man hela tiden är rädd att de skall slockna och inte kan hjälpa på annat sätt än att prata. Till sjukhus vill de inte men om det skulle finnas en tvångslag så kunde man ringa efter hjälp åt dem. Man vet ju hur det slutar om det får fortsätta.

De säger att de kommer till oss för att vi inte dömer dem utan lyssnar och diskuterar och ibland bjuder vi på kaffe och de säger det känns så mycket bättre efteråt. Men det känns tungt att inte kunna hjälpa dem mera, dom vet att vi har nolltolerans.

En sak som jag skulle vilja göra föräldrarna uppmärksamma på som har varit ett problem i många år i nordiska länder. Lita inte på era barn utan om de säger att de skall sova över hos en kompis över veckoslutet, kolla med kompisens föräldrar om det är sant.

Det finns risk att båda säger samma sak och så kan dom vara i stan och sälja sig eller hålla på med något annat brottsligt för att få pengar till sitt beroende.

Uppmana era barn att aldrig ta något av någon som de inte känner och något de inte vet vad är. Ha koll på vad era barn gör då de inte är hemma för oftast så hinner det gå en tid förrän föräldrarna märker att deras barn använder droger och idag är det även mycket läkemedel som används för de är billigare och är lätt att få tag på.

Reagera även om ni märker att era barn börjar vara med sådana som är mycket äldre. Det är ofta den vägen de unga att bli först kompis genom att vara mycket hjälpsam.

När de yngre litar på att de vill hjälpa dem och då de har fått förtroendet så börjar de bjuda först så de får dem beroende och sedan börjar det kosta. Då är de fast för kan de inte betala sin skuld så måste de langa för att få den betald och skulderna gör ofta att de som vill sluta inte kommer sig till vård p.g.a. just risken med vad som kan hända om de inte betalar.

De kan få så hårda straff att de lämnar med men för livet.

Den som inte har sett vad som förekommer i dessa miljöer kan inte förstå att sådant existerar ens. Där finns inga lagar som någon bryr sig om utan det är djungelns lag som gäller

Tala om knarket | Svenska Yles granskning 22.4–1.5.2018

• Mellan den 22 april och den första maj 2018 granskar Svenska Yle knarket.

• Hur påverkar knarket din vardag? Är du syster, bror eller bästa vän med någon som missbrukar? Jobbar du med folk som inte klarar av att ta sig till jobbet utan droger?

• Vår öppna granskning utgår från berättelser som personer i alla åldrar skickar in.

• Under granskningen hoppas vi kunna belysa flera aspekter av missbruk av narkotika och läkemedel med hjälp av era berättelser. Det kan handla om anhörigvården, polisens arbete, skolan, langning, partydroger, kriminalitet och så vidare.

• Vi garanterar att du får vara anonym om du vill.