Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tunga värvningar! Kunlun Red Star lockar VM-finländare

Från 2018
Veli-Matti Savinainen avfyrar ett skott för det finska landslaget.
Bildtext Landslagsanfallaren Veli-Matti Savinainen flyttar till Kina.
Bild: Toni Hekkala / All Over Press

Det blåser starka vindar österut vad ishockeyn beträffar. KHL lockar många toppfinländare och på onsdagen skrev Iltalehti att den kinesiska KHL-klubben Kunlun Red Star har skrivit kontrakt med Veli-Matti Savinainen och Olli Palola.

För några år sedan hade det närmast låtit som ett skämt om någon hade sagt att ett par av Finlands VM-lejon flyttar till Kina för att spela proffsishockey.

Nuförtiden är det vardag. KHL drar, Kina lockar. Eller egentligen är det väl lönecheckens tyngd som lockar våra stjärnor i riktning Asien / Östra Europa. Eller i varje fall dem som inte är riktigt tillräckligt bra, eller lovande, för att bli erbjudna feta dollarkontrakt i NHL.

Enligt Iltalehti har Jussi Tapola – som i februari skrev på som chefstränare för Kunlun – värvat två av sina vassaste målskyttar från den gemensamma tiden i Tappara.

Veli-Matti Savinainen och Olli Palola har bägge två spelat under Tapola i Tammerforsklubben. Savinainen vann skytteligan säsongen 2016–2017, Palola säsongerna 2013–2014 och 2014–2015. Bägge spelarna flyttar inom KHL-ligan eftersom Savinainen närmast kommer från Jugra Hanty-Mansijsk medan Palola spelade i Jokerit den gångna säsongen.

Olli Palola i landslagströjan
Bildtext Olli Palola är också landslagsmeriterad.
Bild: All Over Press

Utöver den finländska VM-duon skriver Iltalehti att den Peking-baserade klubben skrivit kontrakt med den kanadensisk-kroatiske backen Blake Parlett som också är en före detta Tapparaspelare, samt med de tjeckiska OS-spelarna, backen Ondrej Vitasek samt centern Tomas Mertl. Dessutom ansluter också den svenska anfallaren Patrik Lundh till Red Star.

KHL:s regler tillåter maximalt tio spelare i Kunlun som saknar ryskt eller kinesiskt pass. Nu är siffran uppe i åtta. Detta i och med att bland andra Brandon Yip, Brayden Jaw och Luke Lockhart har både kanadensiskt och kinesiskt pass.

Det sjuder av aktivitet på spelarmarknaden just nu, inte minst i KHL. I tisdags skrev Yle Sporten att bland andra Juha Metsola och Jukka Peltola skrivit på för KHL-klubbar.

På onsdagen klarnade det också att JYP-duon Juuso Puustinen (30+21=51) och Joonas Nättinen (13+27=40) flyttar österut, till Neftekhimik Nizhnekamsk där de gör sällskap med bland andra Mikael Ruohomaa.

Juuso Puustinen och Pavel Francouz.
Bildtext En annan landslagsspelare som flyttar österut.
Bild: CTK / Lehtikuva

Diskussion om artikeln