Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Före detta juniorvärldsmästare avstängd på 20 år för matchfixing

Från 2018
Uppdaterad 02.05.2018 13:18.
Badmintonspelare avstängd för riggade matcher.
Bildtext Badmintonspelare avstängd för riggade matcher.

Två malaysiska badmintonspelare har fått tävlingsförbud på 15 respektive 20 år. Bägge två är bekanta för finska landslagsspelaren Eetu Heino.
– Det förklarar kanske varför hans resultat har kastat så mycket, säger Heino om den högre rankade av malaysierna.

Vänner av stränga straff för fusk inom idrott torde vara nöjda över dagens stora nyhetsbomb inom badmintonvärlden: de malaysiska spelarna Zulfadli Zulkiffli och Chun Seang Tan har belagts med hela 20 respektive 15 år långa tävlingsförbud. Straff som i praktiken avslutar deras karriärer om de inte mildras i någon högre rättsinstans.

Det är en oberoende panel under det internationella badmintonförbundet BWF som tilldömt spelarna straffen. Spelarna har enligt uppgift gjort sig skyldiga till otaliga fall av matchfixing.

Före detta juniorvärldsmästare

Bägge spelarna är bekanta för finska landslagsmannen Eetu Heino.

– Det förklarar kanske varför hans resultat har kastat så mycket, säger Heino om den högre rankade av malaysierna, Zulfadli Zulkiffli.

Den 25-årige Zulkiffli är för tillfället 72:a på världsrankingen men som bäst har han varit 30:e. Han har radat upp en hel del bra resultat under de senaste åren, hans främsta merit är helt klart VM-guld för juniorer 2011.

Heino mötte Zulkiffli i Grand Prix Gold-tävlingen i London 2013. Då vann malaysiern med 21–14, 21–19. Två år senare lyckades det tidigare affischnamnet Ville Lång däremot besegra Zulkiffli i en jämn tresetare: 22–20, 21–23, 21–15.

"Behandlades dåligt"

Den andre, 31-årige Chun Seang Tan, är för stunden 599:e men han har hållit till i topp-40 under långa tider. Så det är riktigt bra spelare det är frågan om.

– Honom känner jag mycket bättre. Jag umgicks mycket med honom när jag var i Malaysia och tränade, och dessutom har han bott länge i Europa. Väldigt trevlig och hjälpsam typ som kanske behandlades lite dåligt i det malaysiska landslaget.

– Har inget illa att säga om honom. Men på inga vis kan man tolerera riggade matcher, säger Heino.

Eetu Heino hör till Finlands landslag.
Bildtext Eetu Heino hör till Finlands landslag.

Heino har i tävling också mött Tan – 2011 spelade herrarna mot varandra i Bulgarien med Tan som vinnare 21–13, 21–17.

Diskussion om artikeln