Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Stadscyklarna har anlänt till Esbo - nu kan du mäta hur snabbt du cyklar

Från 2018
Bambi Stassi och Johanna Nyberg vid en stadscykelstation i Hagalund.
Bildtext Flera stadscykelstationer finns placerade längs metronätverket berättar Bambi Stassi och Johanna Nyberg.
Bild: Yle / Hanna Othman

Samma gula färg, samma koder för abonnemanget, men cyklarna som levererats till Esbo är av en nyare modell. Esbo firar med fest att de 700 stadscyklarna äntligen landat i stadens östra delar.

- Från och med idag kan man cykla över stadsgränsen med stadscyklarna och lämna dem vid vilken station som helst. Snart kommer det alltså inte att finnas Esbocyklar och Helsingforscyklar, säger Johanna Nyberg som är trafikstyrningschef i Esbo.

Men de 700 cyklar som idag placerats ut vid 70 olika cykelstationer i Esbo har i alla fall en del finesser som de gamla cyklarna inte har.

Låsningssystemet har uppdaterats så att det är lättare att returnera cykeln till ställningen. För användaren sker det ändå på helt samma sätt som tidigare.

- Skärmen på cykeln kommunicerar med symboler, vilket är en ganska stor skillnad. Den fungerar ändå på precis samma sätt som på Helsingforscyklarna, den är bara lite klarare, säger Nyberg.

Stadscykel.
Bild: Yle / Hanna Othman

Användarna har önskat att det skulle vara möjligt att följa med sin hastighet och hur länge man cyklat, något som man nu kan göra med de nya cyklarna.

De 70 stationer som tagits i bruk i Esbo finns mellan Mattby och Kägeludden.

- Vi planerade stationsnätverket enligt var det finns boende, arbetsplatser, service och idrottsplatser - ett nätverk som skulle tjäna alla olika funktioner så bra som möjligt, berättar Nyberg.

Staden hade stor nytta i planeringen av de hela 6 000 enkätsvar som de fick in från allmänheten under hösten. Det hjälpte dem definiera var det finns mest efterfrågan.

- Det är ändå en löpande process och vi tar fortfarande emot respons om man önskar att det fanns stationer på andra ställen också, säger Nyberg.

Johanna Nyberg och en stadscykel.
Bildtext Johanna Nyberg berättar att under försöket med 100 stadscyklar i Esbo ifjol märkte de att cyklarna användes flitigt kring metrostationerna och längs havet vid rekreationsområden.
Bild: Yle / Hanna Othman

Senare i sommar tas 35 nya stationer och 350 nya cyklar i bruk. De kommer att vara utspridda runt Alberga.

Fest och hjälp med registrering

Trots det ihärdiga regnet på onsdagsmorgonen fanns det flera personer som genast tog tillfället i akt och hoppade på en hoj.

Vid stationen intill Hagalunds metrostation ber en man om hjälp med registreringen. Han säger att han inte tidigare använt stadscyklarna men är mycket glad för att de kommit till Esbo.

Han berättar att han några gånger i veckan måste ta sig till norra Hagalund, och genom att cykla sparar han 15 minuter. Dessutom har hans läkare sagt att han borde motionera mera, men det är svårt att hinna med det då han är småbarnsfar.

Tack vare stadscykeln kan han få lite vardagsmotion. Han lyckas registrera sig, justerar sitsen och cyklar glatt iväg ut i regnet.

Stadscykel.
Bild: Yle / Hanna Othman

På Kulturplatsen i Hagalund ordnas på onsdagen mellan klockan 16 och 18 en öppningsfest till stadscyklarnas ära. Det blir allt från tal till uppträdande av sångaren Kasmir, för att inte glömma gratis glass, kaffe och ballonger.

Den som är intresserad av att använda stadscyklarna kan också på festen få hjälp med att registrera sig som användare.

Helsingforsregionens trafikverks webbsida kan man se var stationerna finns och hur många cyklar där finns just nu.

Stadscykelhjul.
Bild: Yle / Hanna Othman

Yle Huvudstadsregionen: Stadscyklarna anlände till Esbo

6:13

Diskussion om artikeln