Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK presenterade sex nya spelare – Kangasniemi och Santala mest bekanta

Från 2018
Uppdaterad 02.05.2018 14:54.
Iikka Kangasniemi flyttar från Pelicans till HIFK.
Bildtext Iikka Kangasniemi flyttar från Pelicans till HIFK.
Bild: Tomi Natri/All Over Press

HIFK:s ishockeylag presenterade på onsdagen sex spelare som ansluter sig till truppen. Inga större överraskningar, i alla fall inte för dem som följt den senaste tidens rykteskarusell. Iikka Kangasniemi och Tommi Santala är de tyngsta nya namnen.

I helgen offentliggjorde HIFK Antti Suomelas kontrakt med klubben, i dag på onsdagen presenterades sex nya spelare. Suomela vann poängligan i Ligan 2017–2018 och hör till VM-laget i Danmark.

Av spelarna som presenterades på onsdagen är Tommi Santala den mest meriterade. 38 år gammal har han hunnit se mycket av ishockeyvärlden: FM-ligan, NHL, AHL, schweiziska ligan och KHL.

Tommi Santala
Bildtext Tommi Santala har spelat i landslaget, bland annat i VM fyra gånger.
Bild: YLE

I den inhemska ligan har anfallaren spelat för Jokerit och HPK, men då talar vi sent 1990-tal och 2000-talet. Åren 2003–2007 blev det dryga sextiotalet NHL-matcher för Atlanta och Vancouver. Sedan 2008 har han för det mesta hållit till i Kloten i den schweiziska ligan, med undantag för en kort avstickare till Metallurg Magnitogorsk i KHL.

Den 23-årige Iikka Kangasniemi ansluter från Lahtisklubben Pelicans där han varit en tongivande anfallare under de två senaste säsongerna då han noterats för 39 respektive 36 poäng.

Av de nu presenterade spelarna har den 33-årige anfallsspelaren Juho Keränen flest ligamatcher på bältet, över 600 om man räknar både grundserien och slutspelet. Han har representerat Kärpät, HPK och Lukko i Ligan.

Den 28-årige backen Aleksi Laakso kommer ursprungligen från Seinäjoki och har i Ligan spelat för Blues, Pelicans, HPK och Sport innan han inför säsongen 2017–2018 flyttade till Graz i den centraleuropeiska EBEL-ligan. I slutet av säsongen flyttade han till Rungsted i danska ligan där han spelade en grundseriematch och 14 playoffmatcher.

Vasa sport
Bildtext Aleksi Laakso har spelat i Vasalaget Sport.
Bild: YLE/Chanette Härus

Ett nytt namn i försvaret är också den 28-årige svensken Johan Motin som den gångna säsongen spelade i Raumoklubben Lukko. Innan det har han mestadels spelat i SHL och i Allsvenskan. Dessutom har han spelat i AHL samt i en NHL-match.

Yngst och den minst kända av de nya HIFK-spelarna är 17-åringen Wiljami Myllylä. Han har ännu inga ligamatcher bakom sig.

Samtidigt meddelade HIFK också att man skrivit kontrakt med de egna juniorerna Teemu Engberg, Niko Seppälä, Tobias Winberg, Janne Hämäläinen och Niilo Halonen.

Dessutom har man förlängt kontraktet med Teemu Tallberg som anslöt sig till laget på vårvintern då han kom från Jukurit från S:t Michel.

Diskussion om artikeln