Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kampen om Maskinverkstadskvarteret i Vallgård fortsätter – samarbete möjligt

Från 2018
Uppdaterad 03.05.2018 06:10.
Terrassen utanför Konepajan Bruno.
Bild: Yle/Ylva Perera

En samlingsplats för stadsborna med restauranger, kultur och ett bryggeri. Så lyder visionen för Maskinverkstadskvarteret i Vallgård som Bruce Orecks konkurrent, företaget Vallilan Ratapiha Oy, nu har offentliggjort.

Investeringsföretaget Vallilan Ratapiha Oy, som fokuserar på fastigheter, köpte tre byggnader vid Maskinverkstadskvarteret i Vallgård i slutet av året i fjol: Verkstaden, Kraftverket och Glaspalatset.

På bolagets webbsida visualiseras och presenteras planerna. Området ska bland annat få en saluhall, restauranger, kontorsplatser och ett bryggeri.

Visionen liknar den som USA:s ex-ambassadör Bruce Oreck fört fram i offentligheten. Oreck har förhandlat med VR om möjligheten att köpa maskinverkstaden sedan i fjol.

På webbsidan uppges att företaget är ett fastighetsinvesteringsbolag som ägs av helsingforsborna Henrik Hemmilä och Janne Järvinen.

Bolaget uppger att det bland annat sysslar med fastighetsutveckling och fastighetsuthyrning.

Fokus på tre byggnader

Henrik Hemmilä, styrelseordförande för Vallilan Ratapiha Oy, säger till Yle Uutiset att bolaget har köpt tre fastigheter på området. I första hand ska företaget utveckla dessa fastigheter och söka hyresgäster till dem.

Hemmilä medger inte att bolaget i nuläget skulle vara intresserat av monteringshallen där Konepajan Bruno nu finns.

På bolagets sidor uppger företaget att de första planerna för hur fastigheterna ska utvecklas gjordes år 2014 och att förhandlingarna om de andra byggnaderna fortsätter med VR Group.

Styrelseordförande Hemmilä vill inte kommentera bolagets oavslutade ärenden. Enligt honom är det ändå möjligt att alla som i nuläget är intresserade av kvarteret får plats med sin verksamhet.

Bolaget ska börja fixa upp verkstadsbyggnaden på hösten.

Aktiva inom Konepaja-rörelsen öppna för olika alternativ

Konepaja-föreningen, vars syfte är att utveckla Maskinverkstadskvarteret, betonar att de vill främja områdets intressen och att de inte vill låsa sig till att endast stöda en aktör.

– Vi frågade Bruce Oreck om han vill delta i projektet då vi behövde investerare. Vi har fört fram Orecks visioner för att de hittills har varit de bästa, säger Jaakko Blomberg som är aktiv inom föreningen.

Konepaja-rörelsen har sedan i början av året försökt komma överens om ett möte med företaget Vallilan Ratapiha Oy för att höra mer om bolagets planer. Mötet äger rum i morgon.

Artikeln baserar sig på Kiinnostus Vallilan Konepaja-alueeseen kiihtyy – osapuolten yhteistyö mahdollinen skriven av Mikko Rita och Suvi Vesalainen.

På andra språk

Diskussion om artikeln