Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

500 euro delas ut till 20 småföretag på Kimitoön för andra året i rad

Från 2018
Arbete på plåttak.
Bildtext Det går bra för byggbranschen på Kimitoön.
Bild: Yle/Marica Hildén

Förra året beviljade Kimitoöns kommun 20 näringslivssedlar till småföretag i kommunen. Det är fråga om 500 euro som företagen kan använda till att köpa till exempel någon form av marknadsföring.

– De flesta som fick sedeln i fjol använde det ändå till marknadsföring, som hemsidor, broschyrer eller liknande, och det är jättebra! säger kommunens utvecklingschef Gilla Granberg.

Hon tycker att de lokala företagen inte alltid är så bra på att lyfta fram sig själv och den service eller de produkter de erbjuder.

– Det blir lätt så att man som företagare på en liten ort tänker att alla nog vet att man finns, och vad man erbjuder. Men det finns en enorm marknad i turism och bland de som bor här delar av året och som inte har så bra koll på utbudet, säger hon.

Pengarna måste inte gå till marknadsföring.

Granberg säger att man inte nödvändigtvis måste använda pengarna till marknadsföring.

– Det kan också vara allmänt samarbete eller företagsutveckling. Definitionen är vid för att sporra företagarna att göra en satsning, säger Granberg.

Hon tillägger att marknadsföring kan vara många olika saker. Allt från bildekaler till jippon.

– Allt är möjligt, säger Granberg,

Men det finns också några begränsningar. Företagen som söker näringslivssedlarna måste givetvis vara skrivna i Kimitoön, men det gäller även de man köper tjänsterna av.

Mats Nurmio och Gilla Granberg poserar framför en blå bakgrund
Bildtext Gilla Granberg och Mats Nurmio arbetade tillsammans fram idén om näringslivssedlar.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Det är inom maj månad som ansökningen ska göras, och än har det bara varit några som har kommit in.

I och med att man kan söka pengar i år igen funderar kommunen på om företagen kanske vågar prova på något mer experimentellt som kanske kan vidareutvecklas och där näringslivssedeln kan komma väl till pass.

Företagen blir allt fler på Kimitoön

Företagen blir hela tiden fler i Kimitoön och enligt kommunens företagsrådgivare Mats Nurmio grundas det ett 50-tal företag per år. Inom byggbranschen går det speciellt bra nu.

– Vi har haft kampanjer tidigare som riktat in sig på att handla lokalt, men då har vi riktat oss till konsumenterna. Den här gången handlar det om företagen emellan, säger Nurmio.

Det är totalt 10 000 euro som avsatts för näringslivssedlarna. Därför hoppas man även på att få se resultat. En sak som Nurmio hoppas på är att företagen även i fortsättningen kommer ihåg att tjänsterna man köper faktiskt är tillgängliga på ön.

Företagare nöjd med sedeln

Johan Kinos på Björknäs trädgård beviljades en näringslivssedel i fjol, och han har tänkt söka i år igen.

– Det mesta gick åt till att tillverka en broschyr som vi har haft med oss på marknader och här i gårdsbutiken. Planerna på en broschyr fanns redan tidigare men beslutet gick snabbare att fatta tack vare näringslivssedeln, säger han.

Johan Kinos sträcker sig mot toppen av en tomatplanta i ett av sina glasväxthus.
Bildtext Johan Kinos i växthuset.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Vissa röster har hörts om att konkurrensen snedvrids på grund av bidraget, men det håller inte Kinos med om.

– Det gäller ändå inte mer än 500 euro och det är väl något alla småföretag kan söka, tycker han.

Diskussion om artikeln