Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Två miljoner finländare har trädgård som hobby för ”människorna behöver något konkret” – tänk på det här när du vårbökar i trädgården

Från 2018
Trädgården vaknar till liv på våren.
Bild: Yle/Lukas Lindström

Vårarbetena i trädgården, på radhustäppan och på balkongen är i full gång. Det krafsas och petas, grävs, släpas och gödslas för närvarande i nästan två miljoner hushåll i Finland.

- Trädgårdssysslorna formligen exploderar igång när solen börjar skina och det blir varmt. Och precis så verkar det bli detta majveckoslut, säger man vid Trädgårdsförbundet.

Krattor och skottkärror i orange på grönt gräs.
Bild: Minna Aula / Yle

I vilken ända ska man riktigt börja?

- Den som nyligen har skaffat sig en kolonilott eller flyttat till hus med gård ska börja med att ta det lugnt. Gör en kartläggning över vad som kommer upp när snön smultit bort. Fundera sedan noga på vad just din familj vill ha eller inte vill ha. Börja inte planlöst härja omkring, säger Trädgårdsförbundets vd Timo Taulavuori.

Hur mår trädgårdssektorn i Finland sådär allmänt?

- Vi har en enorm trädgårdsboom på gång. Folk satsar på sina trädgårdar, det odlas i städer och på balkonger. I Helsingfors kommer det 10-15 anbud varje gång som en kolonistuga är till salu, säger ledande forskaren Kari Jokinen vid Naturresursinstitutet Luke.

Trädgården vaknar till liv på våren.
Bild: Yle/Lukas Lindström

Kolonistugor och -lotter har funnits till för städernas befolkning i drygt 100 år i Finland i det här skedet och de är populärare än någonsin.

Varför i all världen utsätter sig människor frivilligt för dylikt slit på sin fritid?

- Många jobbar numera med abstrakta saker och i en trädgård är arbetet verkligt och du ser konkreta resultat, säger Jokinen.

Taulavuori vid Trädgårdsförbundet är inne på samma linje.

- Psykologiskt sett har världen blivit mer instabil och splittrad, särskilt unga människor har ofta tidsbundna arbeten och det pågår ett påfrestande surr runt omkring en. Man vill samlas kring en enkel syssla där man ser resultatet av sina egna händers arbete.

Trädgården vaknar till liv på våren.
Bild: Yle/Lukas Lindström

Olika livsmedelskriser i världen får människor att vilja känna till matens ursprung, konsumenter kräver allt mer transparens i fråga om livsmedel. Om man inte odlar maten själv vill man åtminstone veta vem som producerar den och hur processen går till.

- Trädgårdsarbete är tillfredsställande, det är en estetisk upplevelse och ett sätt att producera sin egen mat. Det vegetariska uppsvinget märks av tydligt på det växande intresset, säger Jokinen vid Luke.

Ingen egen trädgård? Ingen fara, du har säkert ett gammalt ämbar någonstans

Omkring 1,9 miljoner finländare håller på med trädgårdsskötsel eller odling som fritidssyssla - här räknas allt från småskalig odling av örter i krukor och kärl på fönsterbrädor till ordentliga köksträdgårdar. (Yrkesodling är en sak för sig).

Keudan floristiopiskelijoiden hyötypuutarha parvekkeella.
Bild: Yle/ Airi Saastamoinen

Hushållen lägger i snitt ner 309 euro per säsong på sin hobby. Pengarna går till frön, plantor, sommarblommor, krukor, mylla och gödsel men också grensaxar, grillar och utemöbler.

- Hälften av de totalt 560 miljoner euro som läggs ner på trädgårdssektorn går till direkt grödor, resten är tyngre attiraljer såsom sittgrupper för utebruk, utekök och stenbeläggningar, säger Taulavuori.

De aktivaste trädgårdsentusiasterna, heavy users för att citera Trädgårdsförbundet, är såsom tidigare 40-65-åriga kvinnor i glesbygden som odlar prydnadsväxter av estetiska skäl och som vill att allt ska vara lättskött.

Den mest växande gruppen är däremot 25-34-åriga urbana människor - också många män - för vilka intresset uttryckligen riktas mot slutprodukten, det vill säga matväxten.

- Det handlar om matkultur, om hantverk, det hör till samma genre som att brygga sin öl själv, säger Taulavuori.

Kålodlibg i odlingslåda.
Bild: All Over Press

Inom denna grupp har man kommit på nya lösningar i avsaknad av egen tomtmark; det odlas ätbara grödor i odlingssäckar och sålådor i olika slags stadsodlingar, på kolonilotter, fönsterbrädor, balkonger och takterrasser.

- Intresset har ökat klart på lång sikt och fortsätter att öka hela tiden. I fjol var det en liten temporär svacka i försäljningen av trädgårdsartiklar på grund av det kyliga vädret, men i år när våren framskrider enligt normal tidtabell märks det att människor igen är på hugget, säger Taulavuori.

Perenner vaknar till liv på våren.
Bild: Yle/Lukas Lindström

Så våren framskrider enligt normal tidtabell vad gäller trädgården?

- Vi är varken före eller efter i tidtabellen i södra Finland. Också den österbottniska kusten börjar vara redo, däremot är det än så länge svårt att säga hur våren framskrider i norra Finland där snön ligger kvar på många håll.

Trädgården vaknar till liv på våren.
Bild: Yle/Lukas Lindström

För dig som vill veta vad som är bra att göra under maj månad:

 • Gräsmattan bör ses över, lövtäcket krattas bort så att gräsmattan luftas. Gräsmattan mår bra av att få kalk och kväve och att hållas kort så att den växer sig tät - men gräset ska klippas första gången först när gräset blivit cirka 10 cm högt. Den som vill anlägga ny gräsmatta borde göra det nu.
 • Sommarblommor kan placeras på inglasad balkong - men utomhus endast lökväxter, såsom narcisser.
 • Buskar och träd - med undantag för körsbär, plommon och björk - kan fortfarande beskäras lätt förutsatt att löven inte spruckit fram. Också döda växtdelar kan avlägsnas.
 • Odlingsbänkarna utomhus ska bearbetas, mylla ner gödsel.
 • Persilja och andra kryddväxter kan sås på friland, men ska helst täckas över i början. Såbädden bör bestå av finfördelad jord utan klumpar och stenar.
örter planterade av pensionärer
Bild: Yle/Robin Halttunen
 • Det går bra att sätta de första potatisarna på friland i södra Finland. De ska sättas på cirka 10 centimeters djup med cirka 20 cm mellan varje potatis. Skydda landet med fiberduk eftersom det kan förekomma nattfrost.
 • Också exempelvis frön av morot, rädisor, rödbeta, palsternacka, svartrot och sallat kan sås utomhus.
 • Vitlök kan planteras i näringsrik jord så att du trycker ner varje vitlöksklyfta cirka fem centimeter i marken, 10 - 15 centimeter mellan varje klyfta.
 • Bönor, ärtor, majs, kål och zuccini ska nu förodlas i kruka inomhus och utplanteras i juni.
Villa Scillas trädgård.
Bild: Yle/Robin Lindberg
 • Det är bästa tiden att plantera nya träd och buskar. Kom ihåg att vattna ordentligt efteråt.
 • Trädgårdens unga träd och buskar samt lökväxter ska vårgödslas om det inte redan är gjort.
kompost
Bild: Yle/Stefan Härus
 • Töm komposten på jord om det är ogjort och använd sedan jorden som näring för fruktträd, bärbuskar, prydnadsbuskar, häckar och perenner. Om du inte tömmer komposten så rör om den, använd vid behov varmt vatten för att lösa upp innehållet.
 • Perenner (fleråriga växter) som blommar på sommaren och hösten kan delas då de kommer upp. Gräv upp växten, dela den med kniv eller spade så att lite av ursprungsplantans mitt kommer med i varje ny del. Plantera om på nytt ställe.
Perennat kasvamassa istutettavaksi.
Bild: YLE/Reetta Arvila
 • Gräslöken kan delas.
 • Rosorna ska beskäras om det inte är gjort.
 • Växthuset ska rengöras inför den nya säsongen. Mögelsporer och bakterier kan övervintra och ge de nya plantorna sjukdomar. Tomat-, paprika- och chiliplantorna torde redan ha såtts för senare omskolning i växthuset.
Nokkonen
 • Det lönar sig att rensa ogräs så blir det enklare mot slutet av säsongen.
 • Ta till vara späda nässlor och använd dem till matlagning.

Källor: Trädgårdsförbundet, Puutarha.net, Min trädgård.net, Perenner i din trädgård (Månsson@Johanson), Puutarhan puut ja pensaat (Palmstierna@Johanson)