Export av livsmedelsprodukter från Finland ökar hela tiden – nu öppnas också den japanska marknaden för finländska ägg och äggprodukter
Livsmedelssäkerheten är orsaken till att finländska produkter lockar i Asien och övriga världen.
I mars kunde jord- och skogsbruksminiseriet meddela att Finland nu fått exporttillstånd till Japan för finländska ägg och äggprodukter.
För företaget Munax i Letala utanför Åbo leder det här till positiva förändringar, berättar verkställande direktör Janne Torikka.
– Vi har kunnat anställa mera människor och får nu en ny exportmarknad, vilket är riktigt trevligt för oss.
Munax har en lång exporthistoria av finländska äggprodukter och har bland annat sin egen produktutvecklingsavdelning där nya äggprodukter skapas, såsom flytande protein av ägg.
"Våra ägg är rena och salmonellafria"
Asiatiska länder såsom Japan, Sydkorea och Hong Kong är en väldigt bra marknad för just ägg och äggprodukter, säger Torikka, eftersom de uppskattar livsmedelssäkerheten i Finland.
– Finländska ägg har producerats på ett etiskt vis, de är rena, de är salmonellafria och de är fria från antibiotika. Vi har rent vatten och många saker som är bättre här än på annat håll.
I Finland fungerar det helt enkelt det här med livsmedelssäkerhet
― Esa Wrang, chef för livsmedelssektorn vid Business Finland
Och det här är viktigt ingredienser när man vill sälja utomlands och speciellt till Asien, enligt Torikka.
– Men också den skandinaviska livsstilen intresserar och det hjälper kunder att hitta oss.
Mål att fördubbla livsmedelsexporten fram till 2020
Det var i början av mars som finländska ägg och äggprodukter fick börja exporteras till Japan. Våren 2017 kom en exportlicens för Hongkong och förhandlingar pågår också just nu med Sydkorea.
Det är Business Finlands program Food from Finland, Livsmedelssäkerhetsverket Evira och jord- och skogsbruksministeriet som främjar livsmedelsexport i Finland.
Förra året exporterade Finland livsmedel för 1,62 miljarder euro och den växande livsmedelsexporten är ett av regeringens största projekt. Målet är att fördubbla den fram till 2020.
Esa Wrang, chef för livsmedelssektorn vid Business Finland, tror att vi i år kan gå över 1,7 miljarder euro i livsmedelsexport.
"Vi konkurrerar med högkvalitativa produkter"
Wrang ser positivt på att exporten till den asiatiska marknaden växer inom just äggbranschen.
– Det är en väldigt viktig grej eftersom vi i Finland har en överproduktion av ägg. Så vi har hela tiden behövt se på lösningar och hitta nya marknader för äggprodukterna.
I Europa är priset på ägg och äggprodukter mycket billigare än i Finland, vilket också är en orsak att expandera exporten till just Asien, enligt Wrang.
– Finland kommer aldrig kunna vara någon exportör av volym, men vårt mål är att ha högkvalitativa produkter som kan säljas till restauranger, detaljhandel och speciella premiumkanaler.
"Intresset för export av livsmedel är stort idag"
Wrang har över 20-års erfarenhet av livsmedelsbranschen och berättar att man på 90-talen och i början av 2000-talet inte alls talade om export av livsmedel som någon stor marknad.
– Men idag är det så att många gånger är den internationella marknaden viktigare än den inhemska.
De produkter som säljer bäst är mjölkprodukter och alkoholprodukter, speciellt sådana med finländska bär i innehållet, säger Wrang.
– Också glutenfria och laktosfria produkter är viktiga exportprodukter.
Asien är ändå en väldigt liten exportmarknad för Finland, även om den växer för varje år.
Den största delen av livsmedelsexporten går fortfarande till Sverige, runt 20 procent, följt av Estland, Ryssland, Tyskland och övriga västeuropa.
Den här artikel baserar sig på Yle Turkus artikel "Kananmunia ja sianlihaa viedään Suomesta Aasiaan – sian spermallekin löytyy markkinarako", skriven av Petra Ristola.