Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Invånare i Åbo protesterar mot Hesburgers planer att flytta Salutorgskiosk till Martinsbacken - Heikki Salmela svarar på kritiken

Från 2018
Uppdaterad 03.05.2018 09:38.
Åbo Salutorg.
Bild: Yle/Monica Forssell

En del invånare i stadsdelen Martins i Åbo motsätter sig snabbmatskedjan Hesburgers planer på att öppna en drive in-restaurang. En namninsamling pågår och över 150 personer har skrivit under. Också de som välkomnar Hesburger samlar in underskrifter.

Senast i början av hösten ska Hesburgers hamburgerkiosk på Åbo Salutorg flyttas. Snabbmatskedjan har förhandlat med staden om att flytta kiosken till Sotalaisplan invid livligt trafikerade Martinsgatan.

De som skrivit under namninsamlingen motsätter sig planerna och uppger tre orsaker till att de inte tycker platsen är lämplig.

Motståndarna anser att restaurangen skulle orsaka trafikproblem, att den inte passar in i stadsmiljön och att verksamheten skulle orsaka nedskräpning.

Heikki Salmela.
Bildtext Heikki Salmela.
Bild: Yle

Hesburgers styrelseordförande Heikki Salmela säger till Yle Åboland att han har förståelse för att det finns farhågor.

– Jag hoppas mer än något annat att kunderna ska lita på oss och vår erfarenhet. Vi sköter oss nog.

Enligt Salmela är det en hederssak att se till att omgivning hålls ren. Gällande trafiken vill Salmela garantera att man nog ska få den att löpa, det gynnar inte heller restaurangverksamheten om trafiken inte löper.

Om hamburgarrestaurangen på Salutorget flyttar till Martinsbacken kommer den inte att se exakt likadan ut som nu. En del av fasaden kommer att anpassas så den bättre passar ihop med husen i omgivningen.

Uppdatering kl. 20.06: Nu finns det en till namnlista, "Vi som vill ha en Hesburgerrestaurang till Martinsbacken".

Enligt namninsamlingens sammanfattning förespråkar de som skriver under att Hesburgers öppnar en restaurang, eftersom man tycker att det förbättrar serviceutbudet på området.

På onsdag kväll kl. 20 hade namninsamlingen som välkomnar hamburgarrestaurangen 40 underskrifter.

Diskussion om artikeln