Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stenhårt straff för Sverige efter respektlösa JVM-agerandet – totalt nitton matchers avstängning

Från 2018
Uppdaterad 02.05.2018 18:06.
Lias Andersson vid JVM 2018.
Bildtext Lias Andersson var förkrossad efter JVM-finalen.
Bild: All Over Press

Flera svenska spelare och ledare tog av sig silvermedaljerna efter förlusten i JVM-finalen i vintras. Nu delar IIHF ut tuffa straff och stänger av spelare och tränare. ”Det känns väldigt hårt”, säger svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

Det svenska juniorlandslaget i ishockey avancerade hela vägen till final i junior-VM i vintras. I finalen blev det nederlag mot Kanada.

De svenska spelarna och ledarna var riktigt besvikna efteråt. Kaptenen Lian Andersson kastade upp sin silvermedalj på läktaren och fyra spelare till – Axel Jonsson Fjällby, Rasmus Dahlin, Jesper Boqvist och Olle Eriksson Ek – tog av sig medaljen direkt efter de hade fått den.

Förbundskaptenen Tomas Montén och hans assisterande tränare Nizze Landén och Henrik Stridh gjorde samma sak.

Totalt nitton matchers avstängning

Nu får det blågula agerandet konsekvenser.

Det internationella ishockeyförbundet IIHF meddelade i dag att man stänger av spelarna och ledarna enligt följande:

Lias Andersson stängs av fyra matcher i nästa JVM, Axel Jonsson Fjällby två matcher, Jesper Boqvist två matcher och Olle Eriksson Ek två matcher. Rasmus Dahlin stängs av två matcher i nästa U18-VM.

Tomas Montén får tre matchers avstängning, Nizze Landén två matcher och Henrik Stridh två matcher.

Det sammanlagda straffet blir alltså nitton matcher för svenskarna.

Lias Andersson vid JVM 2018.
Bildtext Lias Andersson kastade upp sin medalj på läktaren.
Bild: All Over Press

”Genom att ta av sig silvermedaljerna visar spelarna inte respekt mot åskådarna, arrangörerna och motståndarna. Faktumet att de har bett om ursäkt spelar ingen roll. Spelarna visade brist på kontroll av sig själva”, skriver IIHF i domen.

Får också böter

IIHF:s bestraffningar stannar inte där. Sportbladet skriver att det svenska ishockeyförbundet tvingas böta 270 000 kronor (drygt 25 000 euro).

– Junior-VM, och spelarna som är med, står så mycket för framtiden och det är mycket känslor. Men att inte uppträda respektfullt vid medaljceremoni är givetvis inte okej. Me det sagt känns det som ett väldigt hårt straff, säger ordföranden Anders Larsson till Sportbladet.

– Vi ska diskutera om vi ska överklaga.

Förbundskaptenen Tomas Montén säger till Radiosporten att regelverket är tydligt.

– Jag har brutit mot reglerna. Så det är klart: Då får man ta sitt straff. Så är det bara. Jag har ingen annan att skylla på än mig själv.

Radiosporten: Ni kände inte till reglerna?

– Jag kan ärligt säga att jag inte hade någon koll. Så här i efterhand kan jag förstå varför det finns regler, och det är klart att de ska följas. Men jag hade ingen koll. Det är för dåligt. Det är mitt ansvar att följa dem, framför allt som högst ansvarig ledare.

Diskussion om artikeln