Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Trump ljög" - betalade tillbaka 130 000 dollar som advokaten gav åt porrstjärna

Från 2018
Uppdaterad 03.05.2018 11:12.
Stormy Daniels med sin advokat Michael Avenatti
Bildtext Stephanie Clifford, också känd som porrstjärnan Stormy Daniels, har fått upprättelse eftersom det som hon berättade om kontraktet med Trump har visat sig hålla streck
Bild: EPA-EFE/PETER FOLEY

USA:s president Donald Trump betalade tillbaka de 130 000 dollar som hans långvariga advokat Michael Cohen gav åt porrstjärnan Stormy Daniels, för att hon skulle hålla tyst om sitt förhållande till Trump.

Det avslöjar Trumps nya advokat, New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani, som säger att presidenten betalade tillbaka pengarna under en period på flera månader.

- De betalade henne via en advokatbyrå och presidenten betalade pengarna tillbaka, säger Giuliani som därmed motsäger Trump, som till en början hävdade att han inte visste något om betalningen till Daniels.

Trump betalade Cohen omkring 35 000 dollar per månad för att han skulle sköta problem med olika kvinnor, som har sagt att de har haft affärer med Trump.

Rudy Giuliani medger att presidenten inte talade sanning då han hävdade att han inte visste något om porrstjärnan Stormy Daniels
Bildtext Rudy Giuliani medger att presidenten inte talade sanning då han hävdade att han inte visste något om porrstjärnan Stormy Daniels
Bild: EPA/JOHN TAGGART / POOL

Bröt mot kampanjlagar?

En Playboy-modell har också hävdat att hon hade ett flera månader långt förhållande med Trump ungefär vid samma tidpunkt som han träffade Stormy Daniels.

En veckotidning vars ägare är Trumps vän, betalade modellen för att också hon skulle hålla tyst om sin affär med den kommande presidenten.

Giuliani hävdar att betalningen var laglig eftersom det inte var frågan om pengar för valkampanjen, men många juridiska experter är av annan åsikt.

Betalningen till Daniels betraktas som en kampanjdonation som borde ha bokförts, men det gjordes inte, vilket är ett brott mot kampanjlagar, enligt flera experter.

Presidenten ljög. Alla amerikaner, oavsett deras politik , borde vara djupt upprörda

― Michael Avenatti, advokat

Clifford vill slippa undan kontraktet

Trump medgav förra veckan efter många om och men, att Cohen representerade honom i uppgörelsen med Daniels, vars riktiga namn är Stephanie Clifford.

Giuliani förklarade presidentens olika, motstridiga uttalanden med att han "troligtvis inte var medveten om betalningen då den gjordes, eftersom han gav Cohen rätt att lösa problem på sitt eget sätt."

Clifford hävdar att hon hade en affär med presidenten år 2006, kort efter att han fick en son med sin fru Melania.

Clifford fick pengarna av Cohen bara några dagar före presidentvalet år 2016. Nu vill hon att en domstol ger henne rätt att upplösa kontraktet, så att hon kan berätta allt hon vet om Trump.

Sgtormy Daniels med advokaten Avenatti på väg ut från rättsmöte i Manhattan.
Bildtext Stormy Daniels med sin advokat Michael Avenatti
Bild: AFP / Lehtikuva

"Presidenten ljög"

Hennes advokat Michael Avenatti säger rakt ut att presidenten ljög.

- Vi förutspådde för många månader sedan att det skulle bevisas att man har ljugit åt det amerikanska folket om betalningen av dessa 130 000 dollar och vad Trump visste, när han visste och vad han gjorde efter det, säger Avenatti.

- Alla amerikaner, oavsett deras politik, borde vara djupt upprörda över vad vi nu har fått erfara. Presidenten stod upp i sitt plan och ljög uppenbart, tillägger Avenatti.

Clifford stämde Trump i måndags för ärekränkning, efter att han hade hävdat att hennes uppgifter om en man som hotade henne, var rena lögner.

Clifford har berättat att en man som kan ha representerat Trump, hotade henne och hennes barn på en parkeringsplats år 2011, för att hon skulle hålla tyst.

Diskussion om artikeln