Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Juniorvärldsmästaren Björkqvist: Erfarenheterna av A-landslaget visar att jag valde rätt

Från 2018
Uppdaterad 03.05.2018 17:22.
Kasper Björkqvist på Lejonens träningar, april 2018.
Bildtext VM-lägren gav Kasper Björkqvist mersmak.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Herrmatcher är alltid herrmatcher och var du spelat och vad du gjort är din cv, säger Kasper Björkqvist, som hängde med i VM-lägertruppen i ishockey ända tills han åkte på en skada. Men det viktigaste var att få bekräftat att han är på rätt väg.

När Lejonlotsen Lauri Marjamäki i slutet av mars tog ut den första VM-lägertruppen var det hela elva spelare som gjorde sin debut i herrlandslaget, bland dem juniorvärldsmästaren Kasper Björkqvist. Björkqvist har de två senaste säsongerna spelat och studerat vid Providence College i USA.

Björkqvist valde i tiderna att inte ta klivet upp till herrlaget utan stannade i Blues A-juniorer, dels för att behålla amatörstatusen och möjligheten att kombinera hockey och studier i USA. Också krisen inom Esbohockeyn påverkade hans beslut.

Första inblicken i livet som hockeyproffs

Att nu få tillbringa tre lägerveckor med landslaget var en lärorik upplevelse, den första kontakten med proffslivet. Kvaliteten på träningarna gjorde stort intryck.

– Förutom mig var ju alla andra i laget proffs och det var lärorikt att se hur de mer erfarna spelarna förbereder sig inför träningar och matcher, konstaterar Björkqvist.

En av de viktigaste förebilderna för Björkqvist under landslagsveckorna var Veli-Matti ”Vellu” Savinainen. Men också Sami Sandell, som efter upprepade skador fick göra sin landslagsdebut som 31-åring gjorde intryck på den 19-åriga amatören.

Skada satte punkt för säsongen

Trots att kallelsen till landslaget kom som en glad överraskning för Kasper Björkqvist skulle han gärna ha spelat ett tag till i Lejontröjan.

För Björkqvist fick den tredje landslagslägerveckan ett abrupt slut, då han åkte på en knäskada i matchen mot Ryssland i den tjeckiska EHT-turneringen.

– Jag var en vecka ifrån, det är det enda jag kan säga, skrattar Björkqvist när han får frågan hur nära en VM-biljett han var, och fortsätter i samma andetag att det som grämer honom är att han på grund av skadan aldrig fick chansen att mäta sig ordentligt med de tuffa nationerna.

– Det blev ju bara en period mot Ryssland.

Generationsskifte på gång

Att det pågår ett generationsskifte inom herrlandslaget i hockeyn går inte att ta miste på. När ishockey-VM inleds för Finlands del på lördag är det en historiskt ung lejontrupp med en medelålder på 25,5 år.

Yngst i truppen är bara 18-åriga Miro Heiskanen, nyligen korad till FM-ligans bästa back. Att säsongen fortsätter efter bronsmatchen i FM-ligan kom inte som någon större överraskning.

– Säsongen har gått så bra, att nog kunde jag vänta mig att det skulle bli aktuellt, säger Heiskanen blygt.

Heiskanen har också fått klara besked om vad Marjamäki förväntar sig av honom i VM.

– Samma sak som i ligan, spela aktivt med puck och stöda anfallet.

Hockey-VM inleds för Finlands del på lördag med match mot Sydkorea klockan 17.15. Alla tider hittar du här.

I Sportmagasinet berättar Miro Heiskanen, Kasper Björkqvist, Olli Juolevi och Casimir Jürgens om sina erfarenheter av landslagslägren, om kampen om spelplatser i VM-truppen och vad som krävs för att ta nästa kliv i karriären.

Kolla in klippet på Arenan:

På väg mot den stora drömmen NHL - med landslaget som språngbräda - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln