Vill du undvika att bråka om pengar? Så här kan du fixa ekonomin tillsammans med din partner
I ett parförhållande finns både egna och gemensamma kostnader. Ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar tipsar om hur du enklast sköter ekonomin så det blir enkelt och rättvist.
Vi börjar från grunden: När ska man egentligen börja prata om pengar i ett förhållande? Så fort som möjligt tycker ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar.
- Ni ska prata om det långt före ni ens fattat beslutet att flytta ihop, säger hon.
När man flyttar till samma adress innebär det ofta att man får gemensamma utgifter.
Då uppstår också frågan om man ska ha ett gemensamt konto, separata konton eller om man ska dela upp utgifterna procentuellt enligt hur mycket man tjänar?
- Tar man inte upp det här innan man flyttar kan det komma som en chock när man sedan upptäcker att den andra har en helt annan uppfattning om pengar och konsumtion.
Planera in en pengadejt
Vad ska du göra om du vill spara pengar men din partner vill spendera dem?
- Vi finländare är ganska dåliga på att prata om saker, men när det kommer till pengar borde vi absolut göra det. Ett tips är att boka in en tidpunkt för pengapratet med partnern, säger Mia-Maja.
Planera in en pengadejt och gör någon god mat eller något annat trevligt, och sedan sätter ni er ner med en klar agenda för vad ni vill få uträttat.
- Det kan till exempel vara en diskussion kring det gemensamma kontot, vad ni vill prioritera i konsumtionen och så vidare.
Jag betalar alla våra räkningar hemma för dom är på mitt namn. Min pojkvän betalar den största delen av maten vi äter. Kläder och sånt köper vi själva
Meddelande från lyssnare
Vi delar på vår bostadshyra 50/50 och vi funderar på att öppna ett gemensamt konto till att köpa råvaror och livsmedel
Meddelande från lyssnare
Gubben och jag har egna brukskonton plus ett gemensamt dit vi båda lägger in 100e i månaden för matinköp å liknande
Meddelande från lyssnare
Före pengadejten borde ni också reflektera kring det egna förhållningssättet till pengar – vad är viktigt för just dig?
Om den ena vill äta ute varje dag medan den andra vill laga mat hemma, så kommer det såklart att krocka.
- Fundera på vad som är viktigt för er och jämför det med varandra. Och kom ihåg – angrip inte den andra, för pengar är något väldigt personligt som väcker känslor.
Ledorden är alltså: prata, lyssna och förstå. Det kan vara svårt, men om ni båda är inställda på att hitta en lösning så kommer det förhoppningsvis att gå bra.
Spara på det sätt som passar er
Ska man spara pengar tillsammans med sin partner eller skilt för sig?
- Det är en preferensfråga. Om ni har ett gemensamt sparmål, till exempel för en resa, så kan det vara bra med ett gemensamt konto.
Men det kan förstås också vara så att ni har helt olika syn på sparande.
- Om en vill börja pensionsspara som 30-åring medan den andra vill vänta tills den är 40 är det kanske bra med egna sparkonton, säger Mia-Maja.
Berätta om något känns fel
Det finns par som räknar cent och har stenkoll på vem som är skyldig vem. Kan man vara för snål när det kommer till pengar?
- Inte om båda är av samma åsikt. Om båda vill räkna cent och blir lyckliga av det är det prima. Men då gäller det att båda är på samma linje. Båda ska vara nöjda med slutresultatet.
Är det så att den ena känner att den ger efter så kan det börja gnaga. Tyvärr kan pengagrälen sedan eskalera och dra in också andra saker som till exempel hushållsarbete i tvisten.
Så sitt inte i tysthet och var sur över att du betalar för mycket eller över att din partner är snål. Prata om det istället.
Vi gjorde en lyxfällantavla och kolla vad vi gjorde av med på ett år. Vi betalar in varje månad till räkningskonto och till sparande. Inge tjafs vi har olika lön men betalar samma till boendekostnader
Meddelande från lyssnare
Jag å tjejen flyttar ihop om en månad å vi ska dela det mesta 50/50 men eftersom hon studerar å jag jobbar kommer hon inte få något bostadsbidrag så hon måste ta studielån
Meddelande från lyssnare
Planera när det går bra i förhållandet
Borde man planera för ett eventuellt uppbrott fastän förhållandet går bra?
- Det kan vara bra, men om ni betalat hälften var för saker kan det bli krångligt. Det är alltid krångligt när det kommer till fysiska föremål. Men gör så som ni känner är bäst. Viktigt att komma ihåg är att planera sådana här saker när det går bra i förhållandet.
Att tänka på vad som händer efter ett uppbrott betyder inte att du är superpessimistisk. Istället visar det kanske att du vågar satsa på förhållandet.
- Det visar att du vågar tänka i de här banorna och att du vill ta upp de här svåra frågorna eftersom du också vill undvika att blir en tvist. Jag skulle vilja säga att det är romantiskt att prata pengar, säger Mia-Maja.
Hur har du och din partner kommit överens om ekonomin? Räknar ni ut så allt blir jämt eller är det okej om en betalar lite mer ibland? Kommentera gärna!
Mia Wägars spartips
- Spara direkt när pengarna kommer in på kontot. Då hinner du inte göra dig av med dem.
- Börja med små summor. Det är alltid lättare att öka på sparbeloppet senare.
- Gör det till en vana.
- Kom ihåg att det alltid finns en kostnad inbakad i sparandet. Jämför kostnaderna med olika sparsätt (till exempel sparkonto, fonder, aktier).
- Ta hjälp av en ekonomirådgivare om du har funderingar kring ditt sparande och din konsumtion.