Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny forskning: Bastubad minskar risken för hjärninfarkt

Från 2018
En bastukvast i en bastubalja på en brygga.
Bild: Mostphotos/Barbro Wickström

Den som badar mycket bastu löper mindre risk att drabbas av hjärninfarkt, visar forskning vid Östra Finlands universitet.

Sannolikheten för att få hjärninfarkt är 61 procent mindre för personer som badar bastu 4–7 gånger i veckan jämfört med personer som badar bastu bara en gång i veckan. Det visar en internationell uppföljningsundersökning som pågått i 15 år.

Enligt undersökningen minskade risken för hjärninfarkt också för personer som badade bastu 2–3 gånger i veckan med 14 procent jämfört med dem som badar en gång i veckan.

Över 1 600 män och kvinnor i ålder 53–74 år från Kuopio deltog i undersökningen. De delades in i tre grupper utifrån sina bastubadsvanor: en gång i veckan, 2–3 gånger i veckan och 4–7 gånger i veckan.

Andra riskfaktorer påverkar inte sambandet mellan bastubad och minskad risk för hjärninfarkt

Enligt undersökningen hade bastubadet en likadan skyddande effekt på både män och kvinnor. Sambandet mellan att bada mycket bastu och minskad risk för hjärninfarkt bibehölls även då forskarna beaktade andra riskfaktorer för hjärninfarkt.

Sådana riskfaktorer är till exempel ålder, kön, diabetes, kroppsmasseindex, fettsyrasammansättning i blodet, alkoholbruk, motionsvanor och socioekonomisk status.

Tidigare forskning har visat att rikligt bastubad minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och dödlighet. Enligt forskarna kan orsaken vara att bastubadet gör att blodtrycket sjunker, immunsystemet och det autonoma nervsystemet aktiveras och att hjärt- och cirkulationsorganen fungerar bättre.

Samma forskargrupp har tidigare upptäckt att bastubad gör att blodådrorna blir mer elastiska, vilket har ett samband med blodtrycket och hjärtats funktion.

Undersökningen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Neurology.

Diskussion om artikeln