Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Minnet av Ingmar Bergman – Jörn Donners minnesfilm om sin över 50 år långa bekantskap och vänskap med Bergman

Från 2018
Jörn och Rafael Donner - Spela upp på Arenan

"Utan Bergman vore jag en annan" har Jörn Donner sagt vid flera tillfällen. Nu har Donner gjort en resa till Fårö och grävt i sina arkiv och resultatet har blivit Minnet av Ingmar Bergman.

Det är fråga om en minnesfilm där Donner erinrar sitt förhållande till Ingmar Bergman, ett förhållande som började när Donner var 16 år och han såg filmen Fängelse och slutade med Bergmans död 2007. Det är också en film om saknad. Och en film med en del helt opublicerat material.

I inledningen till filmen berättar Donner om det sista telefonsamtal han hade med Bergman. Att Bergman avslutade med att säga ”Wir verbleiben” - vi håller kontakt.

Men det blev inga fler samtal och ett år senare dog Bergman på Fårö.

Närbild på Ingmar Bergman som sitter på en stol framför en spegel.
Bildtext Donner gjorde en längre intervju med Bergman 1975.
Bild: Jörn Donner Productions

Donner säger att han saknar Bergmans nyfikenhet och vitalitet.

Saknaden har han nu omvandlat till en betraktelse över ”en bekantskap och ibland vänskap” (så beskriver Donner själv deras förhållande) mellan två människor som delade samma intresse för film och nyfikenhet på världen.

Men det är också en film baserad på intervjumaterial som aldrig tidigare publicerats.

Jörn Donner sitter på en bänk utanför kyrkan på Fårö.
Bildtext Jörn Donner utanför Fårö kyrka.
Bild: Jörn Donner Productions

Jörn Donner har skrivit två böcker om Bergman och även gjort flere program om och med Bergman. Den nyaste Minnet av Ingmar Bergman är baserad på intervjumaterial från två av de tidigare intervjuerna. Dels från 1975 då Donner gjorde en längre intervju med Bergman som resulterade i Tre scener med Ingmar Bergman och dels en intervju gjord 1997 inför Bergmans 80-årsdag.

Bergman berättar bland annat om hur väl han minns sin barndom, speciellt dofterna och sina första dockteateruppsättningar. Han berättar om sin värnpliktstid. Om hur han famlat efter en religiös tillhörighet och den otrygghet det skapat.

I en av intervjuerna avslöjar Bergman också hur mycket han älskar skådespelare. Att han förstår sig på dem och kan ställa in sig på skådespelare så att han vet vad de vet och känner.

Jörn Donner och hans son Rafael Donner (som fungerat som fotograf) diskuterar den nya dokumentären på Hanaholmen, livestreamen startar kl. 17.

Minnet av Ingmar Bergman visas på Yle Teema & Fem den 16. 12. 2018.

far och son jörn och rafael donner
Bildtext Jörn och Rafael Donner.
Bild: Förlaget

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln