Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Toaletter och soptunnor på holmar töms tack vare Håll Skärgården Ren

Från 2018
Uppdaterad 11.05.2018 14:55.
Rödmålat utedass i skärgården
Bild: Håll skärgården ren

Om du har rört dig i skärgården, har du med största sannolikhet utnyttjat organisationen Håll Skärgården Ren:s tjänster. Det handlar bland annat om utedass, soptunnor, tömningsstationer för septiktankar och mycket mer. Tongåvan samlar in för organisationen hela maj månad.

Avfallshanteringsbåt i hamn
Bildtext Servicebåten Roope
Bild: Håll skärgården ren

Stöd verksamheten

  • Betala in på konto FI34 4055 0012 1145 63

Om du vill styra din donation till ett specifikt vattenområde kan du använda nedanstående referensnummer för respektive område. Om du inte vill styra donationen till något specifikt område, skriv då donation i meddelandefältet.

1009 - Skärgårdshavet
2008 - Bottniska viken
3007 - Östra Finska viken
4006 - Birkaland
5005 - Päijänne
6004 - Saimen
123 - Fartygsanskaffning

  • Donera via sms

Du kan donera 1, 5, 10, 20, 30 eller 40 euro via sms, exempelvis genom att sända ett sms med texten: ” 20E PSSRY” till numret 16588.

Kille för sopsäckar på en skottkärra
Bild: Håll skärgården ren

Fyra seglare grundade Håll skärgården ren

Startskottet för Håll Skärgården Ren gick sommaren 1969 då författaren Gunnar Mattson och Kimitobon Rabbe Laurén var ute och seglade tillsammans med sina fruar. De njöt av en fin seglingsdag och tog i land på en holme i Skärgårdshavet.

På stranden upptäckte de en massa skräp som störde den vackra idyllen. Skräpet hade börjat tillta ute i skärgården i takt med att allt fler rörde sig där.

Varför inte placera ut soptunnor i de mest besökta hamnarna? Men vem ska sköta tömningen?

Efter snack med öborna kom de överens om att tunnorna placeras ut och öborna tar med sig skräpet till fastlandet då de åker dit.

I dag samarbetar organisationen och kommunerna

Då staten och kommunerna i ett mycket senare skede satte igång med att fundera kring sophanteringen i skärgården, upptäckte de att en förening redan hade byggt upp ett nätverk. Där startade samarbetet mellan föreningen och den kommunala sidan och fortgår fortfarande.

Redan i början av 80-talet byggde de tillsammans med Sjöfartsverket ett nätverk för båtarnas toalettavfallsmottagning i insjöfinland. Med septik- och båttoalettfrågor har de sysslat med sedan 90-talet.

Aija Kaski är generalsekreterare för Håll Skärgården Ren och hon berättar att de år 2011 började undersöka stränderna och hur mycket avfall där finns.

- Vi har i våra undersökningar kommit fram till att de värsta nedsmutsarna i skärgården inte är båtfararna eller skärgårdsborna, utan städerna och industrin, säger hon.

Generalsekreterare Aija Kaski från Håll skärgården ren
Bildtext Generalsekreterare Aija Kaski
Bild: Håll skärgården ren

Men städningen på stränderna fortsätter nu för femte sommaren i rad inom ramen för projektet Snygg beach. Tanken där är att frivilliga samlar ihop ett gäng och går ut en dag och samlar ihop skräp från stränderna.

Hundratals utedass

Allt som allt underhåller Håll Skärgården Ren redan omkring 200 sopstationer och vid varje sopstation finns en till fyra toaletter. Organisationen äger ett trettiotal sugtömningsstationer för båttoaletter och sköter dessutom betydligt fler än så.

- Vi är en miljöorganisation som finns till för dem som rör sig vid vattnet med båt eller kanot och vi vill finnas där folket rör sig, säger Aija Kaski.

Avfallsstation för sptiktank-tömning
Bildtext Sugtömningsstation för toalettavfall
Bild: Håll skärgården ren

Årsbudjeten för Håll Skärgården Ren är 1,3 miljoner euro. Sedan 1979 har de fått ett årligt bidrag av Miljöministeriet som utgör en tredjedel. En tredjedel kommer från organisationens 12 500 medlemmar och resten från olika projekt och företagssponsorer,

- Vi använder våra pengar så noga att jag tycker vi borde få ett pris för det, skrattar Aija.

Hon understryker att alla som jobbar på organisationen upplever arbetet som en hjärtesak. Det är mycket mer än bara ett jobb.

Diskussion om artikeln