Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Art is there skapar stöd för unga i en krävande konstnärsbransch

Från 2018
Uppdaterad 04.05.2018 15:42.
Studerande Liis Levonius tillsammans med sin mentor Wilhelmiina Kosonen i Luckan.
Bildtext Den största utmaningen med mentorprogrammet har varit att få tiden att räcka till, säger adepten Liis Levonius och mentorn Wilhelmiina Kosonen (till höger).
Bild: Yle/Saga Mannila

Mentorprogrammet Art is there för samman unga konstnärsfrön med professionella konstnärer. Nu kulminerar projektet i en gemensam utställning på Luckan i Helsingfors.

Art is there är en del av det större mentorprojektet Stora Komet. Tanken är att integrera konst i den mentorsmodell för studerande som funnits tidigare.

Idén kommer från Sissel Korpisola som är projektansvarig på Luckan. Hon har planerat upplägget tillsammans med konstnärerna Jenny Renlund och Fredrik Enges.

Även Luckans centeransvariga Larrie Griffis och utställningsansvariga Cecilia McMullen har haft en framträdande roll i processen.

– Ett av Luckans uppdrag är att stöda finlandssvensk konst och finlandssvenska konstnärer. När Sissel berättade om konceptet var det en självklarhet att haka på, säger Larrie Griffis som är centeransvarig på Luckan.

Konstnärerna Enoch Bergsten, Matilda Enegren, Linda Granfors, Iina Heiskanen och Wilhelmiina Kosonen har alla fått varsin adept som de träffat och jobbat med sedan i början av året.

Adepterna är Jenna Hietanen, Liis Levonius, Annika Luukko, Julia Masalin och Michaela Söderholm.

Sissel Korpisalo, projektansvarig, och Larrie Griffis, centeransvarig, på Luckan i Helsingfors.
Bildtext – Vi har som målsättning att det här är en verksamhet som ska fortsätta, säger Sissel Korpisola, projektansvarig för mentorprogrammet. Larrie Griffis, centeransvarig på Luckan, tycker att det skapats en fin dynamik mellan mentorerna och adepterna under processens gång.
Bild: Saga Mannila/Yle

Mentorskapet är frivilligt och tanken är att stöda unga som ännu inte kommit in på en konstnärlig utbildning. Undre åldersgräns för deltagande i programmet är 18 år.

– Det kan vara unga som är intresserade av att måla, av videokonst, fotografering och design. Vi ville inte ha för snäva ramar, säger Korpisola.

Tanken är att programmet ska fortsätta nästa höst med en ny grupp, enligt Korpisola.

Osäkerhet i början

Jenna Hietanen är en av de unga adepterna som deltagit i programmet.

– Jag har alltid varit intresserad av att måla och rita och nu fick jag en chans att ställa ut mina målningar och ritningar för första gången, säger hon.

Tillsammans med sin mentor Matilda Enegren har Hietanen träffats fem gånger och talat om konst, men också sökt inspiration till slututställningen.

Jenna Hietanens oljemålning utställd på Luckan i samband med utställningen Art is there
Bildtext Jenna Hietanen gillar olje- och pastellmålning och hon målar gärna fantasivärldar och inspireras bland annat av rymden. Den här oljemålningen har hon arbetat med i flera år.
Bild: Saga Mannila/Yle

– Jenna har en hel del intressen som jag aldrig har tänkt på och jag här lärt mig olika saker av henne, säger Enegren.

Enegren ville delta i programmet för att uppmuntra unga personer med konstnärsambitioner att satsa på konstnärsbanan.

– Jag kan bra relatera till det själv, jag har själv varit där. Det kan finnas en osäkerhet i början då man funderar på att bli konstnär, Då är lite uppmuntran på sin plats, säger hon.

Sissel Korpisolas tankar går i samma spår.

– Den konstnärliga branschen är krävande och det kan vara svårt att få en studieplats och då kan det vara viktigt för en ung person att få det här stödet, säger hon.

Chans att testa nya konstformer

Utställningen visas på Luckan fram till den 8 juni och varje mentorpar har själv planerat vad de vill skapa och ställa ut. Det finns således inget enhetligt tema för utställningen.

– På sistone har jag varit intresserad av att göra videor och Linda har gjort performancekonst så vi tänkte att det skulle passa bra att göra en video tillsammans, säger Julia Masalin som får mentorstöd av konstnären Linda Granfors.

– I och med att vi valde att göra ett gemensamt arbete var kunde man inte luta sig mot det man är van vid i arbetsprocessen. Det har varit skönt, säger Granfors.

Förberedelser inför utställningen Art is there på Luckan i Helsingfors. I mitten syns Wilhelmiina Kosonens och Liis Levonius verk.
Bildtext - Vi har pratat ganska mycket om utrymmen och objekt och deras emotionella dimension, säger Wilhelmiina Kosonen som är designer. På bilden syns förberedelser inför utställningen Art is there.
Bild: Yle/Saga Mannila

Enligt Liis Levonius som studerar energi- och miljöteknik har mentorprogrammet fungerat som en bra motvikt till studierna.

– Det har varit givande att få en annan människas synpunkter på det man gör, säger hon.

Levonius mentor Wilhelmiina Kosonen är utrymmesdesigner och paret har bland annat besökt Alvar Aaltos konstnärshem för att hitta inspiration.

– I början var jag nervös för att jag kände att jag själv också är halvfärdig som konstnär, men å andra sidan är konstbranschen en bransch där man aldrig riktigt blir färdig. Det var ändå roligt att se att jag har kunnat dela med mig av den erfarenhet jag samlat på vägen, säger Kosonen.

"En del har en lite romantisk bild av livet som konstnär"

Idén är att mentorn är en person som man kan bolla tankar med och som öppnar upp vad det kan innebära att vara konstnär.

– En del har kanske en lite romantisk bild av hur det är att leva som konstnär så att vi har också öppnat upp realiteterna: hur man försörjer sig och vilka kontaktnät man behöver. Så det är allt från att bolla tankar och känslor till att fundera på tekniker, säger Korpisola.

Julia Masalin har sökt in till en tvåårig konstutbildning vid Pekka Halosen akatemia. Enligt henne har mentorprogrammet varit en bra möjlighet att fundera på en eventuell konstnärskarriär.

Mentorn Linda Granfors och adepten Julia Masalin på Luckan.
Bildtext Julia Masalin och hennes mentor Linda Granfors (till vänster) säger att det varit roligt att arbeta tillsammans
Bild: Saga Mannila/Yle

– Jag har fått en inblick i hur det är att vara konstnär. Och om jag skulle vilja jobba som konstnär så har jag fått tankar om en hurudan inställning jag vill ha till det, säger hon.

Jenna Hietanen vill också gärna fortsätta skapa konst.

– Jag ska fortsätta med min konst efter programmet för nu har jag fått en bra start, säger hon.

Yle Huvudstadsregionen: Art is there skapar stöd för unga i en krävande konstnärsbransch

7:02