Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump twittrade om pengarna till Stormy Daniels: Inga kopplingar till valkampanjen

Från 2018
USA:s president Donald Trump.

USA:s president Donald Trump har kommenterat de pengar som betalats ut till den tidigare porrskådespelaren Stormy Daniels vars riktiga namn är Stephanie Clifford.

Trump har publicerat tre tweetar om pengarna och säger att det rörde sig om en summa pengar som hans långvariga advokat M. Cohen fick varje månad.

Cohen ingick enligt Trump ett sekretessavtal med Clifford, en praxis som Trump skriver är vanlig bland kändisar och rika personer.

Trump skriver att avtalet användes till att stoppa Cliffords falska beskyllningar om en affär, trots att hon enligt Trump redan skrivit på ett avtal där hon erkänner att det inte fanns någon affär.

Trump skriver att de pengar som betalades ut till Clifford inte hade något med valkampanjen att göra. Det här är första gången Trump uttalar sig om pengarna i offentligheten, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Clifford har hävdat att hon och Trump inledde en affär 2006 och att Trump alltsedan dess försökt tysta ner affären. Clifford undertecknade sekretessavtalet en månad innan Trump vann presidentvalet i november 2016.

Giulianis uttalande ifrågasätts

Kvällen innan Trump skickade sina tweetar om Clifford hade en av hans advokater, Rudy Giuliani sagt i Fox News att pengarna för att betala tillbaka de 130 000 dollar som Cohen betalat till Clifford kom från en advokatbyrå och att Trump betalat tillbaka pengarna.

Giuliani framhöll att pengarna inte härstammade från Trumps valkampanj.

Utomstående experter säger att Giulianis uttalande väcker frågor, bland annat om pengarna kan ses som en ersättning för kostnader som orsakats av valkampanjen.

Experten i kampanjfinansieringlagstiftning Andrew Herman säger till AP att Giulianis argument att betalningen var av privat natur och utan kopplingar till valet verkar vara långsökt med tanke på att det var bara veckor kvar till presidentvalet i en situation där Trump kritiserades för den inspelning från 2005 där han talar om att tafsa på kvinnor utan att ha deras samtycke.

Trump hävdade för flera veckor sedan att han inte visste om betalningen till Clifford som en del av sekretessavtalet. Trump förnekar enligt Vita huset att han skulle ha haft en affär med Clifford.

Källor, AP, BBC, Yle, Reuters

Stormy Daniels med sin advokat Michael Avenatti

"Trump ljög" - betalade tillbaka 130 000 dollar som advokaten gav åt porrstjärna

Trump har flera gånger ändrat sin berättelse om pengarna.

Diskussion om artikeln