Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Huvudstadsregionens städer ger tummen ner till vård- och landskapsreformen – ”Risk för demokratin”

Från 2018
Uppdaterad 07.05.2018 22:23.
En sjukskötare tar på sig plasthandskar.
Bild: Mostphotos

Den planerade vård- och landskapsreformen skulle vara skadlig för ekonomin och tjänsterna i huvudstadsregionen. Det konstateras i ett gemensamt utlåtande av Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla.

Städerna i huvudstadsregionen stöder inte regeringens förslag till vård- och landskapsreformen. Enligt det gemensamma utlåtandet innebär det fler risker att förverkliga reformen än att låta bli att göra det.

Reformen får kritik bland annat för att inte beakta huvudstadsregionens särdrag och behov. Enligt utlåtandet har de berörda städernas synpunkter och kommentarer om modellens brister också klingat för döva öron.

Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla kritiserar även den tidtabell med vilken landskapsreformen drivits framåt. Enligt städerna finns det en risk för att demokratin försvagas om landskapsval ordnas med en så stram tidtabell som planerat.

Slutligt beslut på fullmäktiges stormöte

Utlåtandet om vård- och landskapsreformen har beretts i en gemensam arbetsgrupp där representanter från alla fyra städer är med. Härnäst behandlas utlåtandet i stadsstyrelserna.

Enligt Helsingfors kanslichef Sami Sarvilinna, som förberett ärendet, godkänns utlåtandet med stor sannolikhet på åtminstone Helsingfors stadsstyrelses möte på måndag.

- De andra städerna kan jag inte uttala mig om, men jag tror och hoppas att utlåtandet godkänns också där, säger Sarvilinna.

Också Esbo, Vanda och Grankulla behandlar ärendet i sina stadsstyrelser nästa vecka.

Innan utlåtandet kan lämnas över till riksdagen måste det ännu godkännas av de fyra städernas fullmäktige. Ett gemensamt stormöte ordnas den 15 maj.

Sarvilinna tror att förslaget till utlåtande får stöd också av städernas fullmäktigeledamöter.

- I Helsingfors såg vi ju ett nästan enhälligt nej till vård- och landskapsreformen då staden röstade om frågan, säger han.

Diskussion om artikeln