Hem och Skola: "Näringslivet ska inte styra över sommarlovet"
Att skjuta fram skolornas sommarlov med två veckor skulle betyda hundratals miljoner för turismen i Finland, enligt en utredning som Arbets- och näringsministeriet låtit göra. Näringslivet ska inte få styra över sommarloven, anser Micaela Romantschuk-Pietilä som är verksamhetsledare vid Hem och Skola.
Att skjuta fram skolornas sommarlov med två veckor skulle öka sommarens turismintäkter med cirka 219 miljoner euro, det påstås det i alla fall i en utredning som Arbets- och näringsministeriet låtit göra.
– Det här är ju inget nytt, den här diskussionen dyker upp med jämna mellanrum. Men jag anser att näringslivet inte ska vara den instans som ska styra när våra barn och unga får sommarledigt, säger Romantschuk-Pietilä.
Enligt henne måste utgångsläget vara att man tänker på vad som är bäst för dem som går i skolan.
– Det kan hända att det är bra som det är, eller så kanske det kunde vara bra att skjuta upp lovet, men utgångsläget ska alltid vara barnen och de ungas bästa, säger hon.
Tio veckor sommarlov är en utmaning
Oberoende av när sommarlovet infaller innebär det enligt Romantschuk-Pietilä en utmaning för många familjer.
– Det kanske inte spelar så stor roll för familjerna och föräldrarna när det är sommarlov. Om vi håller kvar längden tio veckor så är det ändå en utmaning för många, säger hon.
Romantschuk-Pietilä säger att en del familjer skulle gagnas av att sommarlovet flyttas, medan det skulle innebära ännu större utmaningar för en del.
Man kunde kanske tänka på att fråga barn och unga hur de tänker kring det här
År 2015 gjorde Hem och Skola en större undersökning där föräldrarna fick svara på frågor om skolan. Då frågade man också om sommarlovets placering.
– Det är ungefär 50/50 – hälften tycker att man borde skjuta fram lovet medan den andra hälften tycker att det är bra som det är nu, säger hon.
Hon ifrågasätter att det skulle vara just näringslivet som skulle få styra över sommarlovet.
– Det som jag tycker är lite intressant är att man har riktat en undersökning just till turismnäringen. Man kunde kanske tänka på att fråga barn och unga hur de tänker kring det här, till exempel hur de ska orka om man jobbar längre in på sommaren.
Vettig sommarsysselsättning efterlyses
Det finns många argument för att flytta fram sommarlovet, men Romantschuk-Pietilä köper inte dem alla.
– Ett av argumenten är att vattnet skulle vara varmare i augusti, men det har vi ju inte några garantier för, säger hon.
Hon tror inte att just sommarlovets tidpunkt är det avgörande för barnen.
– Mycket intressantare frågor ur barnen och familjernas perspektiv är det att man måste se till att det finns vettig sysselsättning för barnen när de är sommarlediga då föräldrarna kanske ännu jobbar. Vi borde se till att det finns vettig och förmånlig eller ännu hellre gratis fritidsverksamhet för de barn som inte har möjlighet att vara med sina föräldrar hela tiden eller som inte har far- och morföräldrar som kan hoppa in, säger hon.