Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Samlag med 10-åring var inte våldtäkt – Professor: "Vi är tillbaka på 1700- eller 1800-talet i vårt resonemang"

Från 2018
Rikosoikeuden professori Terttu Utriainen.
Bildtext Professor emerita Terttu Utriainen.
Bild: Sasha Silvala / YLE

Det är absurt att den 22-åriga man som hade samlag med ett 10-årigt barn inte döms för våldtäkt, säger professor emerita Terttu Utriainen som i flera år jobbat för en lagändring. Även på Barnavårdsföreningen väcker domen bestörtning.

Högsta domstolen har meddelat att den inte beviljar besvärsrätt i ett fall där en 22-åring hade samlag med ett 10-årigt barn. Mannen döms till tre års ovillkorligt fängelse för grovt sexuellt utnyttjande. Åklagaren yrkade att mannen också skulle dömas för våldtäkt.

Det är tragiskt att barnens rättigheter inte skyddas i lagen, säger Pia Sundell som är verksamhetsledare på Barnavårdsföreningen.

- Jag blir jätteledsen. Barn har rätt att bli skyddade, och deras rätt ska styra vår beslutsförhet. Men nu blir inte barnens rättigheter garanterade, säger Sundell.

Finlands högsta domstol
Bildtext Högsta domstolen följde hovrättens linje i fallet.
Bild: Lehtikuva

Kunde inte bevisas

Fallet fick stor uppmärksamhet redan då det kom upp i tingsrätten och rätten ansåg att det inte kunde bevisas att samlaget skett mot barnets vilja. Eller att barnet skulle ha känt rädsla eller varit hjälplöst.

- Vi är tillbaka på 1700- eller 1800-talet i vårt resonemang. Då diskuterade man huruvida barn kunde vara objekt för våldtäkt. Nu diskuterar vi om barnet kan ge sitt medgivande till samlag, säger Utriainen som är professor emerita i straffrätt.

Utriainen säger att lagen borde ändras så att ett barn under en viss ålder inte kan ge sitt samtycke till sex. Sådan är lagstiftningen i Sverige.

Hör inte barndomen till

Pia Sundell säger att det är de vuxnas skyldighet att se till barnens bästa och att sex, speciellt med en vuxen människa, hör inte barndomen till.

- Om barnet inte förstår vad som händer så är det vi vuxna som bör agera för barnets bästa, säger Sundell.

Pia Sundell, verksamhetsledare för barnavårdsföreningen i Finland.
Bildtext Pia Sundell.
Bild: Niklas Evers

I lagen står det att för våldtäkt ska dömas den som genom att utnyttja att någon till följd av medvetslöshet, sjukdom, funktionsnedsättning, rädsla eller något annat hjälplöst tillstånd inte kan försvara sig, uttrycka sin vilja, har samlag med honom eller henne.

Barnet rättar sig långt efter den vuxnas vilja och förstår inte ens alltid vad det gör eller vilka konsekvenser det kan få

― Pia Sundell

Men barnen nämns inte och omfattas enligt högsta domstolens beslut inte av lagtexten.

- Man har inte uttryckligen nämnt barnen när man velat skydda utsatta grupper och rätten har tolkat lagen mycket bokstavligt, säger Utriainen.

- Det är tragiskt om det inte är möjligt att bevisa att ett barn blivit utsatt för våldtäkt, säger Sundell.

Utriainen säger att detta är både ologiskt och inkonsekvent och att situationen är helt omöjlig.

Barnet i beroendeställning

Pia Sundell säger att man alltid måste komma ihåg att barnet befinner sig i en beroendeställning i förhållande till den vuxna. Det är den vuxna som har makten.

- Barnet rättar sig långt efter den vuxnas vilja och förstår inte ens alltid vad det gör eller vilka konsekvenser det kan få.

Då är det de vuxnas, samhällets och myndigheternas skyldighet att skydda barnet, säger Pia Sundell. Hon säger att det inte kan vara så att det finns luckor i lagstiftningen som gör det omöjligt att skydda barnet.

Behöver en ny lagstiftning

Terttu Utriainen har aktivt påtalat skevheten i lagen och i flera år arbetat för en revidering. Utriainen säger att det alltid borde ses som en våldtäkt när ett litet barn utsätts för sexuella övergrepp.

- Vi borde ha en sådan lagstiftning att det inte ens är möjligt för ett litet barn att ge sitt samtycke till sex, säger Terttu Utriainen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln