Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stor skräll i första finalen! Dicken knäckte Cocks på bortaplan efter bländande insats av Mäkelä och Broman

Från 2018
Uppdaterad 03.05.2018 20:23.
Mikael Mäkelä stod för räddningarna och Benny Broman för målen när Dicken överlistade Cocks - Spela upp på Arenan

De senaste årens handbollsdominant Cocks har åkt på en sällsynt förlust. Dicken bjöd på en rejäl överraskning i den första herrfinalen och vann borta i Riihimäki.

Den antagligen största skrällen på flera säsonger inom finländsk handboll såg dagens ljus i Riihimäki på torsdagskvällen, då Dicken besegrade Cocks i den första FM-ligafinalen.

Detta efter en övertygande helhetsinsats – och till slut relativt ohotad seger.

Cocks åkte på ett bakslag redan före start då stjärnspelaren Nico Rönnbergs skada inte tillät spel. Och bakslagen fortsatte när matchen väl kom igång.

Efter ställningen 8–8 vid en dryg kvart på klockan ryckte gästerna iväg och släppte inte längre taget om ledningen.

– Visst måste man vara ganska nöjd, det är sällan man får chansen att besegra Cocks. Men inte var det helt så enkelt som det kanske såg ut, säger matchens lirare Mikael Mäkelä.

Benny Broman.
Bildtext Benny Broman i fin finalform.
Bild: Handbollförbundet.

Målvakten Mäkelä glänste bakåt och Benny Broman framåt då Dicken vann med 29–26 efter 14–11 i halvtid.

– Killarna har jobbat på den här historien en längre tid och det här ett fint kapitel i den, summerar Dickens tränare Björn Monnberg.

– Det fina var att alla killar på planen bidrog starkt och det var absolut en styrka i dag. Det är såklart lätt att lyfta fram Mäkelä som gör fantastiska parader, men som vi vet är en målvakt ganska ensam utan ett bra försvar.

"Kan inte skylla på Rönnbergs frånvaro"

Dicken ledde som mest med åtta bollar i andra halvlek och Cocks fick aldrig igång en ordentlig spurt.

– Det här är en jättestor skräll. Man skulle inte gett Dicken många procents chans borta mot Cocks på förhand. Motivationsbrist borde inte vara ett problem i en final, säger Yle Sportens expert Olle Stenius.

– Helt klart skulle Cocks spel sett annorlunda ut med Rönnberg på planen, men man kan inte skylla på det. Det är ett lag fullt av proffs som ska klara av att vinna det här.

För Cocks, som vunnit fem FM-guld på raken, är förluster på finländsk mark sällsynta. För ett par veckor sedan förlorade Cocks mot finländskt motstånd för första gången på över två år, då Grankulla IFK var bättre på hemmaplan.

Senast Cocks förlorade en FM-final var mot redan nedlagda HC West den 12 april 2011. Efter det hade Riihimäkigänget 15 raka finalsegrar fram till kvällens nederlag.

Rönnberg nära comeback

Benny Broman gjorde sex mål i första halvlek och utökade saldot med tre efter paus, och var med sina nio mål matchens effektivaste spelare.

– Cocks gör kanske inte sin bästa match i dag medan vi lyckas. Vi står bra bakåt och ”Micke” gör fina räddningar. I anfallet borde vi få lite mera bredd, men i det stora hela gör vi det ganska bra, säger en inte alltför segerrusig Broman.

Hade du med handen på hjärtat faktiskt trott på en seger?

– Alla idrottare är ju dumma i huvudet och tror på allt man tutar i en. Jag trodde att vi faktiskt har chans i dag, men samtidigt ska Cocks också vara bättre än det här så lite förvånad är man.

Gintaras Savukynas, Cocks chefstränare
Bildtext Cockslotsen Gintaras Savukynas fick inte igång sitt lag på sedvanligt sätt.
Bild: imago / Eibner/ All Over Press

Hos Cocks drog lagkaptenen Teemu Tamminen på sig två utvisningar i snabb takt i början på andra halvlek och stannade på tre mål. Bästa målskytt var istället Roni Syrjälä med sex fullträffar.

Finalserien fortsätter i Helsingfors på lördag. Då är Nico Rönnberg troligen tillbaka i Cocks led. Han hittar den största orsaken till dagens förlust mellan Dickens stolpar.

– Mäkelä var lysande. Han räddade två, tre frilägen genast i början och visade att det blir svårt att näta i dag. Vi skapade chanser man avsluten var för svaga, säger Rönnberg som följde med kampen från sidan.

Cocks – Dicken 26–29 (11–14)

Cocks: Roni Syrjälä 6, Jurij Lukjantjuk 5, Teemu Tamminen 3, Vitalie Nenita 3, Viktor Kovalenko 3, Aliaksandr Bachko 3, Viktar Zaitsau 2, Bojan Zupanjac 1.
Dicken: Benny Broman 9, Filip Söderlund 5, Valdar Noodla 5, Anton Rémy 4, Tadas Stankevicius 3, Oskar Monnberg 1, Teemu Hertola 1, Joacim Broman 1.

Dicken leder finalserien med 1–0. Tre segrar krävs för guld.

Artikeln uppdaterad klockan 20.25 med Monnbergs och Bromans kommentarer till Yle Sporten.

Diskussion om artikeln