13 000 ton solkräm flyter ut i haven varje år – Hawaii på väg att stoppa miljöskadligt solskydd
Hawaii blir den första delstaten i USA att klubba igenom en lag som förbjuder försäljningen av solkräm som innehåller kemikalier som kan vara skadliga för korallreven.
Det handlar mer specifikt om solskyddsmedel som innehåller ämnena oxybenzone och octinoxate som enligt forskare skadar det marina ekosystemet och bidrar till korallblekning.
Lagen väntar bara på en underskrift av guvernören David Ige och kommer om planerna håller att träda ikraft den första januari 2021.
Tidningarna The New York Times och The Guardian skriver att uppskattningsvis 13 000 ton solkräm årligen rinner ut i haven och vidare till korallreven. De högsta halterna av de skadliga ämnena, samt de största korallskadorna har hittats vid populära badstränder och korallrev på Hawaii och i den karibiska övärlden.
Solskyddsmedel är naturligtvis inte det enda hotet mot korallreven. Varmare havstemperaturer, låg syrehalt och övergödning är också några orsaker. Även sjöstjärnan törnekrona tycker om att gnaga i sig koraller.
– Många saker dödar korallrev men vi vet att oxybenzone förhindrar dem från att återhämta sig, säger forskaren Craig David vars studie från 2015 hittade ett samband mellan oxybenzone och koraller.
På Hawaii har lagförslaget fått ett brett stöd bland både läkare, sjukskötare, hotell, entreprenörer och flygbolag.
– När du tänker på det, vårt öparadis omgivet av korallrev är det perfekta stället för att sätta en standard för världen att följa, säger den demokratiska senatorn Mike Gabbard till The Washington Post.
Kritikerna å andra sidan, däribland det amerkanska rådet för kemikalier, hävdar att människor utan solkräm också utsätter sig för en risk och att den solkräm som nu finns på marknaden redan har godkänts av myndigheterna.
Källor: NYT, The Guardian, Washington Post, BBC