Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oscarsakademin utesluter Roman Polański och Bill Cosby

Från 2018
Roman Polanski
Bildtext Roman Polanski
Bild: EPA-EFE/ENNIO LEANZA

Den Oscarsvinnande regissören Roman Polański och tv-stjärnan Bill Cosby tvingas lämna sina platser i den amerikanska filmakademin. Orsaken är de fall av sexuella övergrepp som profilerna varit inblandade i.

Oscarsakademin meddelar att Polański och Cosby utesluts i enlighet med akademins stadgar och uppförandekod. I akademins styrande organ sitter ett flertal högt profilerade filmstjärnor, däribland Tom Hanks, Whoopie Goldberg och Steven Spielberg.

1977 erkände Roman Polański att han haft samlag med en då 13-årig flicka i Los Angeles. Han släpptes mot borgen men hann resa ut ur landet innan en rättsprocess kunde inledas.

Polański bor sedan länge i Frankrike och har i flera år försökt förhandla fram en överenskommelse med de amerikanska myndigheterna.

Yrkesmässigt är Polański kanske mest känd för sina filmer Rosemary's baby (1968), Chinatown (1974) och The Pianist (2002). För den senare tilldelades han en Oscar för bästa regi, men på grund av hotet om arrestering kunde Polański inte närvara vid prisceremonin.

Bill Cosby
Bildtext Bill Cosby
Bild: EPA-EFE/TRACIE VAN AUKEN

Bill Cosby har å sin sida anklagats för sexuella övergrepp av tiotals kvinnor. I slutet av april dömdes han för att ha drogat och förgripit sig på en kvinna i sitt hus i januari 2004.

Cosby var länge en av de mest folkkära tv-profilerna i USA, främst tack vare den egna komediserien The Cosby Show.

I oktober förra året uteslöt Oscarsakademin filmmogulen Harvey Weinstein efter att en mängd kvinnor trätt fram och vittnat om åratal av sexuella trakasserier.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln