Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Behandlingen av social- och hälsovårdsreformen riskerar fördröjas till juli

Från 2018
Plenisalen i riksdagshuset i Helsingfors, med ett stort antal ledamöter på plats.
Bild: Yle

Regeringens mål har sedan länge varit att de lagar som gäller social- och hälsovårdsreformen ska antas i juni, så att landskapsvalet kan hållas i oktober. Men enligt uppgifter till Yle riskerar processen att dra ut på tiden.

Yle Nyheter har talat med ett flertal personer med insyn i lagberedningen.

Åtminstone social- och hälsovårdsutskottet kommer enligt uppgift att under fredagen att ha en tidtabell framför sig som innebär att den avgörande omröstningen tidigast kan hållas första veckan i juli.

Det är just social- och hälsovårdsutskottets betänkande som riksdagen röstar om. Utskottet måste för sin del vänta på vad de övriga utskotten har att säga innan de kan överlämna betänkandet till plenum.

Tidtabellen ändå snäv

Justitieministeriets valdirektör Arto Jääskeläinen har tidigare bedömt att landskapsvalet kan hållas i oktober som planerat om riksdagen godkänner lagpaketet den 1 juli.

Jääskeläinen säger till Yle att hans bedömning fortfarande gäller. För att hålla ett val behöver både valorganen och partierna tillräckligt med tid, säger han.

Även om riksdagen lyckas rösta tidigare under sommaren, är tidtabellen fortfarande tajt. Europeiska rådet rekommenderar att lagar som rör val borde vara klara ett år innan själva valet hålls.

Grundlagsutskottet måste få den tid de behöver

Samlingspartiets representant i social- och hälsovårdsutskottet, Sari Sarkomaa, varken bekräftar eller förnekar att utskottet ser på en tidtabell som skjuter upp omröstningen.

– Vi tittar nästan varje dag på tidtabellen. I det här skedet är det för tidigt att säga när vi är klara, säger Sarkomaa och tillägger att man just nu väntar på grundlagsutskottets utlåtande.

– Förhoppningen för regeringspartierna är att vi håller oss till den tidtabell som regeringen gett. Vi kan ändå inte skynda på grundlagsutskottet.

Den ursprungliga artikeln Sote-lakien käsittely uhkaa venyä heinäkuulle – Vaalijohtaja: Lait pitäisi olla voimassa 1. heinäkuuta är skriven av Tiina Merikanto och Hannu Tikkala på Yle Uutiset.

Diskussion om artikeln