Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Ishockey-VM igång, besked om Nobelpriset i litteratur väntas och Whatsapps nya åldersgräns kan stoppa läxgrupper

Från 2018
Svenska Akademiens ständiga sekreteraren Sara Danius berättar vem som ska få Nobelpriset i litteratur 2016
Bild: (c) Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes

Whatsapps nya åldersgräns på 16 år kan sätta stopp för skolklassers läxgrupper. Åldersgränsen har att göra med EU:s nya dataskyddsförordning som träder i kraft den 25 maj.

Regeringens mål har sedan länge varit att de lagar som gäller social- och hälsovårdsreformen ska antas i juni så att landskapsvalet kan hållas i oktober. Men enligt uppgifter till Yle riskerar processen att dra ut på tiden.

Utrikes

Idag blir det klart om Nobelpriset i litteratur alls ska delas ut i år. Utdelandet sköts av Svenska Akademien, som är inne i en djup kris. Krisen har fått flera ledamöter att lämna Akademien.

Den förre Volkswagenchefen Martin Winterkorn åtalas i USA igen, denna gång för en utsläppsskandal som han lär ha känt till tidigare än man antagit. Volkswagen medgav år 2015 att bolaget hade lagt fram förfalskade uppgifter om utsläppen från sina dieselbilar. Nu säger amerikanska åklagare att Winterkorn kände till bedrägeriet redan våren 2014.

Palestinierledaren Mahmoud Abbas fick som väntat nytt förtroende som ledare för den Palestinska befrielsefronten PLO av styrelsen som samlades för första gången på 22 år. 82-åriga Abbas lyckades undanröja flera av sina främsta rivaler, bland andra Jasser Abed Rabbo och den tidigare premiärministern Ahmed Qurei.

I Ryssland uppmanar oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj sina anhängare att gå ut på gatorna för att demonstrera i 80 städer på lördag. Denna gång vill man protestera mot fattigdom, censur och laglöshet, men också ”tsarväldet”.

Den sociala medietjänsten Twitter råder alla sina 330 miljoner användare att byta lösenord eftersom företaget hittat en bugg som kan avslöja lösenord.

Sport

VM-turneringen i ishockey inleds idag i Danmark. Matcherna spelas i Köpenhamn och i Herning. Finlands lag spelar sin första match mot Sydkorea. VM avslutas den 20 maj.

Vädret

Det är mest mulet och på många håll regn. I söder klarnar det upp under dagen.

I söder 10..14 grader, i mellersta Finland 5..10 grader och i norr 1..5 grader.

Diskussion om artikeln