Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska Akademien: Nobelpriset i litteratur delas inte ut i år

Från 2018
Uppdaterad 04.05.2018 11:55.
Svenska Akademien har sina lokaler i Börshuset i Gamla stan i Stockholm
Bild: imago/imagebroker/ All Over Press

Den senaste tidens turbulens har lett till att Svenska Akademien har beslutat skjuta upp utdelningen av årets Nobelpris i litteratur.

Beslutet fattades på torsdag kväll vid det sedvanliga torsdagsmötet, men kungjordes först nu, på fredag morgon. Akademien ska ha varit enig om att inte dela ut något litteraturpris i år.

Det var de aktiva akademiemedlemmar som finns kvar som fattade beslutet. Nu är bara tio ledamöter av totalt 18 aktiva i Akademiens arbete.

Den senaste tiden har det förekommit spekulationer om att den krisande Svenska Akademien inte ska dela ut något Nobelpris i litteratur i år - och så gick det.

Förtroendet för akademien har fått sig en törn

Akademiens tillförordnade ständige sekreterare Anders Olsson säger till nyhetsbyrån TT att det var en förtroendefråga:

Anders Olsson
Bildtext Anders Olsson
Bild: Martin Vare/Sveriges Radio

– Vi har bestämt oss för att inte dela ut ett pris efter långa och intensiva diskussioner. Förtroendet är så pass lågt i omvärlden att vi avstår i år. Däremot planerar vi att dela ut priset nästa år och då blir det ett dubbelt pris förhoppningsvis. Det har hänt fem gånger tidigare och är inte en unik händelse.

Förtroendet är så pass lågt i omvärlden att vi avstår i år

Olsson säger vidare att akademien nog hade haft förmågan att dela ut litteraturpriset.

- Vi har kommit långt med arbetet med listan som skulle vara klar före sommaren.

Två pris nästa år

I dagens pressmeddelande heter det att 2018 års Nobelpristagare i litteratur kommer att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

Sju gånger tidigare har Svenska Akademien valt att inte dela ut årets Nobelpris i litteratur. Det skedde åren 1915, 1919, 1925, 1926, 1927, 1936 och 1949.

Fem gånger har det skjutits upp och delats ut kommande år tillsammans med det senare årets pris.

Förändringar krävs

Svenska Akademien konstaterar att den nuvarande krisen ställer höga krav på ett långsiktigt och kraftfullt förändringsarbete.

Nu ska förtroendet återställas och formerna för akademiens arbete utvecklas. Det råder det, enligt pressmeddelandet, samsyn om.

Följ med Sveriges Radios bevakning.

Diskussion om artikeln