Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tjälen har släppt – vårbruket kan komma igång nästa vecka

Från 2018
Uppdaterad 06.05.2018 12:01.
Daggmask som precis vaknat till liv efter vintern.
Bildtext Daggmaskarna har börjat röra på sig ute på Christer Finnes stubbåker i Solf.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Trots en lång vinter har tjälen gått ur på de flesta ställen. Starten ser lovande ut med tanke på hur pass länge vintern höll i sig, säger jordbrukaren Christer Finne.

Fåglarna kvittrar och daggmaskarna har börjat röra på sig ute på Christer Finnes stubbåker i Solf. Trots det annars ganska ruggiga vädret infinner sig vårkänslor, åtminstone om man är bonde.

Christer Finne på åker.
Bildtext Jordbrukaren Christer Finne är optimistisk inför årets säsong.
Bild: Yle/Markus Bergfors

- För en månad sedan var det närmast full vinter, men regnet för några veckor sedan satte fart på tinandet av tjälen och smältandet av den sista snön, säger Finne.

Finne tror att vårbruket kan dra igång redan nästa vecka.

- Jag hade en optimistisk förhandstippning att vi kan köra igång vårbruket till mors dag, men det kan till och med bli någon dag tidigare enligt vad väderrapporten lovar.

I fjol var tjälen seg

Finne mäter tjälens tjocklek varannan vecka för Finlands miljöcentrals räkning. Tjockleken mäts genom att man gräver ner dubbla rör i marken.

Christer Finne gräver för att kolla tjälen.
Bildtext Christer Finne kollar tjälen på sin stubbåker.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Det inre röret är fyllt med en tyll blå vätska som blir klar när den fryser och på så sätt kan man avläsa hur djupt ner tjälen går.

- Vid mina senaste mätningar på valborgsmässoafton fanns det tjäle på två platser i skogen på de tio mätpunkterna, men på åkern var det helt borta.

- Ännu 15 april hade vi ordentligt med tjäle kvar på åkern, men på två veckor försvann det riktigt bra.

Enligt Finne är det ganska normalt att tjälen går den här tiden på året, men förra året var tjälen seg.

- Vi hade kalla nätter och fick till och med snö på valborgsmässoafton. Då gick det väldigt långsamt i början av maj och egentligen hela sommaren.

Hoppas på en bra säsong

Finne hoppas att sommarens väder hålls kring 20 grader dagtid och 15 grader nattetid, eftersom det är optimala temperaturer för hans grödor.

- Jag är ingen fantast av riktigt soliga dagar när det börjar gå mot 25 grader, för då mår mina växter dåligt och det är tungt att jobba på åkern.

Hur tror du säsongen blir?

- Starten ser lovande ut, så vi hoppas på en bra säsong. Vi är ju väldigt optimistiska vi bönder så här års, när fåglarna kvittrar och jorden reder sig.

Diskussion om artikeln