Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lärarförbundet är redo att utreda en flytt av sommarlovet, men bara på skolans villkor – ”Näringslivet ska inte styra”

Från 2018
Uppdaterad 04.05.2018 13:13.
Pojke ligger på äng med en hög böcker
Bild: All Over Press

Det är skolans verksamhet som ska ligga som grund för en eventuell flytt av läsåret, anser Finlands Svenska Lärarförbund. En flytt skulle ge ett ekonomiskt uppsving på hundratals miljoner euro för turismen visar en utredning, men i det här fallet ska näringslivet inte styra, säger förbundsordförande Christer Holmlund.

Enligt ordförande Christer Holmlund är man inom FSL nöjd med det nuvarande systemet. Han är ändå beredd att göra en utredning.

– Den senaste utredningen är långt över tio år gammal, och vi är beredda att göra en ny utredning om vilka konsekvenser en eventuell flytt kunde ha, säger Holmlund.

Då måste vi fundera på vad vi ska göra åt vårterminen – ska vi få in några nya lov på våren?

Holmlund poängterar att det är skolans verksamhet och skolans verksamhetskultur som ska ligga som grund för en flytt av läsåret, inte näringslivets intressen. Enligt Holmlund blir det en utmaning att höstterminen i så fall blir kortare och att vårterminen blir längre.

– Då måste vi fundera på vad vi ska göra åt vårterminen – ska vi få in några nya lov på våren? Många lärare säger också att det redan nu är svårt att få eleverna motiverade under de sista två veckorna under vårterminen, hur får vi dem motiverade att jobba två veckor till? säger Holmlund.

Enligt en utredning som Arbets- och näringsministeriet publicerade på torsdagen skulle ett senarelagt sommarlov betyda hundratals miljoner extra för turismen. Näringsminister Mika Lintilä (C) sade i samband med att rapporten publicerades att en flytt av sommarlovet "bör främjas".

Också lärarfacket OAJ, som FSL hör till, öppnade på fredagen för en flytt av sommarlovet.

- Om det framförs också andra motiveringar än ekonomiska, och om utredningar visar att det skulle gagna också annat än turismen, så inte ställer vi oss i vägen, säger fackets organisationsdirektör Pasi Pesonen.

FSL:s ordförande Christer Holmlund
Bildtext Christer Holmlund anser att näringslivets intressen inte ska få styra över skolåret.
Bild: FSL

Holmlund håller också med Hem och skola om att problemet med att hitta sysselsättning för barnen under ett långt sommarlov finns kvar.

– Oberoende vilken tid på året vi har sommarlovet så föranleder det problem för föräldrarna - vi har 190 skoldagar och antalet lediga dagar ändras inte även om man flyttar på lovet. Då är det samma antal dagar som man behöver hitta någon vård åt de yngre eleverna, säger Holmlund.

Påverkar alla utbildningsnivåer

Att flytta på läsåret påverkar inte bara påverkar bara grundskolan, utan också antagningar till andra stadiet och universitet, kanske också tidpunkten för studentskrivningarna. Därför måste man göra noggranna konsekvensanalyser.

– Eftersom det påverkar så många andra saker så går det inte heller att göra några småskaliga försök i enstaka kommuner, utan i så fall borde det göras om för alla på en gång, säger Holmlund.

Om man beslutar sig för en utredning så får vi åtminstone arbetsro

― Christer Holmlund

Den här saken har ingen hög prioritet på lärarfacket säger Holmlund. Det är bra att saken diskuteras och att man utreder, men man måste gå med pedagogiken först, säger Holmlund.

– Om man beslutar sig för en utredning så får vi åtminstone arbetsro, och sedan då den är gjord måste vi lita på vad den kommer fram till. Det är inte bra för skolan att man för den här diskussionen varje vår och varje höst, säger Holmlund.

Diskussion om artikeln