Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Årets Arvid Mörne-pris till Rosanna Fellman

Från 2018
Uppdaterad 07.05.2018 13:33.
Rosanna Fellman
Bildtext Arvid Mörne-vinnaren Rosanna Fellman är 22 år och studerar litteraturvetenskap vid Åbo Akademi.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Svenska folkskolans vänner delade på måndagen ut pris och hedersomnämnanden i sin årliga litterära tävling för finlandssvenskar under 30 år. Den här gången gällde tävlingen dikter. Totalt 115 bidrag deltog i tävlingen.

Första pris, 5 000 euro, gick till Rosanna Fellman, Jakobstad, bosatt i Åbo, för diktsviten "Störd" som enligt prisjuryn klämmer åt synen på vem och vad som är rätt och fel i samhället. Med säker stilkänsla slår texten knockout på förväntningarna om vad som egentligen kan betraktas som normalt.

- Det känns såklart jätteroligt och jag är fortfarande ännu lite i chocktillstånd över att jag vann i den här hårda konkurrensen. Jag är också glad över att man ordnar en sådan här tävling och ger en sådan här möjlighet till folk som vill satsa på poesi.

Nu behöver man kanske inte längre presentera sig med hej, jag heter Rosanna Fellman och jag är poet. Så det här erkännandet är väldigt viktigt för mig

Poesi är absolut ingen ny sak för Rosanna Fellman, men Arvid Mörne-priset öppnar nu upp för helt andra möjligheter än tidigare.

- Det bästa med att få det här priset är att nu vet folk att jag är poet. Nu behöver man kanske inte längre presentera sig med hej, jag heter Rosanna Fellman och jag är poet. Så det här erkännandet är väldigt viktigt för mig.

Diktsviten "Störd" handlar om hur folk med funktionsnedsättning blir behandlade i Finland.

- Alla människor har ett värde och alla förtjänar respekt. Det är också därför jag har skrivit den här texten. Så jag hoppas på att alla som läser den här texten tänker efter hur man bemöter andra i sin vardag. Och även på hur man ser på andra människor. För om man bara funderar lite på de här sakerna så kan man kanske ändra lite på sig själv.

Emma Kanckos och Ellinore Lindberg tvåa respektive trea

Andra pris, 3000 euro, gick till Emma Kanckos, Pedersöre, bosatt i Åbo, för en frän svärmorssvit, som hedrar tantperspektiv och galghumoristiskt låter smockan ständigt hänga i luften i uppkäftiga dikter med episkt anslag.

Tredje pris, 2 000 euro, gick till Ellinore Lindberg, Tenala, bosatt i Umeå, för diktsviten "Mens rea" som med en glödande språklig auktoritet väver fram en helhet där de inre landskapen står i samklang med de yttre, och allt till slut stannar upp i den harmoni som följer på kaos.

Hedersomnämnande till Lina Bonde och Axel Vienonen

Ett hedersomnämnande gick till Lina Bonde, Nykarleby, bosatt i Berlin, för "läckande linjer", en stilsäker diktsvit om queera läckage på landsbygden, som i en ogenerad lek med ordparet bygden-blygden genererar en formmedveten diktutgrävning av hur tidsanda och kroppar skevar.

Ett andra hedersomnämnande fick Axel Vienonen, Åbo, för sex dikter som på ett konsekvent och mångfacetterat sätt gestaltar livets ständiga rörelse mellan vemod och glädje.

"Det finns en glöd i bidragen"

Juryn bestod av författaren Mia Franck (ordförande), författaren Peter Sandström och litteraturvetaren Maria Österlund.

- Det var en varierande och imponerande samling. Juryns arbete var givande och vi var rätt fort överens om vilka bidrag som ska premieras. Det finns en glöd och viktiga ämnen i bidragen, något som är viktigt i dag, säger Mia Franck.

SFV vill främja intresset för att skriva skönlitteratur

Syftet med Svenska folkskolans vänners litterära tävlingar är att främja intresset för att skriva skönlitteratur.

Det finns två tävlingar: Arvid Mörne-tävlingen (för finlandssvenskar under 30 år) som instiftades 1986, och Solveig von Schoultz-tävlingen (för de som fyllt 30) som instiftades 2004.

Vartannat år gäller tävlingarna dikter, vartannat år noveller.

Radio Vega Åboland: Arvid Mörne-vinnaren Rosanna Fellman

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln