Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Kontroversiell professor uppmanar unga män att räta på ryggen och städa sina rum - väcker beundran och kritikstorm runt om i världen

Från 2018
Uppdaterad 03.11.2018 23:03.
Professor Jordan Peterson
Bildtext Professor Jordan Peterson

Han är en 55-årig lätt grånad kanadensare som är doktor i psykologi och saknar de flesta typiska stjärnattributen.

Ändå erövrar nu Jordan Peterson världen med sina föreläsningar och sin senaste bok 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos, på svenska ungefär “12 levnadsregler - ett motgift mot kaos”.

framsidan av en bok skriven av Jordan Peterson
Bildtext Pärmen på Jordan Petersons senaste bok

Boken är en storsäljare och miljontals människor runt om i världen tittar på hans föreläsningar gratis på Youtube.

Peterson tilltalar särskilt yngre män. Responsen bland stora grupper unga män, även i Finland och Svenskfinland, är enorm.

Hans budskap där är att det går illa för många människor, särskilt för yngre män, och han erbjuder ett sätt att förstå världen och råd att leva efter.

Han betonar individens frihet och accepterar inga som helst sociala strukturer. Han anser att pojkar blir bortklemade som små så att de glömmer bort att de är män.

- Om män och pojkar pressas att bli allt mer feminiserade växer samtidigt deras benägenhet att ta till sig hårda och fascistiska ideologier, resonerar Peterson enligt en artikel i Washington Post

Jordan Peterson är kritisk till patriarkatet som en social konstruktion och han accepterar heller inte att vita är mer privilegierade än personer med annan hudfärg.

Han anser även att lönegapet mellan män och kvinnor inte beror på att kvinnor per definition har en sämre status på grund av sitt kön, utan att det finns många individuella förklaringar till löneskillnaderna.

Handfasta råd i bästsäljande bok

De handfasta råden i boken med de tolv levnadsreglerna handlar bland annat om att man ska räta på ryggen, städa sitt rum, säga sanningen, sträva efter det meningsfulla i stället för det lättköpta.

Han säger att man ska behandla sig själv som den man har ansvar att hjälpa och att man ska uttrycka sig tydligt och klart.

Peterson uppmanar också föräldrar att inte störa barnen när de åker skateboard, med förklaringen att pojkar ska få vara pojkar och ta risker och inte göras till försiktiga och ängsliga individer.

personporträtt på Jonathan Lassila
Bildtext Jonathan Lassila

Jonathan Lassila är 29 år, hemma från Jakobstadstrakten men jobbar nu som musiker i Örebro i Sverige.

Han hör till dem som fascineras av och gillar Petersons budskap.

- Han är intressant för han angriper olika frågor från andra infallsvinklar än andra samhällsdebattörer. Han är väldigt rakryggad och representerar bara sig själv och ingen annan grupp, säger Jonathan Lassila.

Det är en av Peterson grundteser; att en indidivid bara kan uttala sig för sig själv och inte för en hel grupp.

Jonathan Lassila gillar främst Petersons resonemang kring jämställdhet och mansnormer.

Begreppen manlighet och maskulinitet har blivit infekterade

Jonathan Lassila

- Jag tycker att metoo-rörelsen var viktig och att den verkligen behövdes. Men sedan gick allting särskilt här i Sverige för långt med en del saker.

- Begreppet "manlighet" och "maskulinitet" har blivit infekterat och har börjat förknippas med dålig saker. Det förknippas med våld, ondska och förtryckarmentalitet, säger Lassila.

Jonathan Lassila säger att Petersons föreläsningar här kommer in som ett nytt sätt att se på saken, särskilt för unga män.

- Det finns massor av unga män som aldrig har fått höra uppmuntran i hela sitt liv. Då sjunker de in i en slags destruktiv mentalitet. Peterson erbjuder konkreta råd för hur man tar ansvar för sitt liv, konstaterar Lassila.

Jonathan Lassila anser inte att Jordan Peterson är mot jämställdhet mellan könen. Däremot opponerar sig Peterson mot att all jämställdhet ska se lika ut för exakt alla.

Sann jämställdhet innebär lika möjligheter och skyldigheter oavsett kön, inte ett identiskt resultat, resonerar Peterson och det tycker Jonathan Lassila är bra.

Präglades av Kalla kriget

Professor Jordan Peterson beskriver sig själv som en klassisk liberal, som värnar om total yttrandefrihet och om total frihet för tanken och individen.

Peterson har studerat både psykologi och statskunskap och väver ihop sitt budskap med en mängd olika ingredienser. Här finns antropologi, sociologi, litteraturvetenskap, teologi och psykoanalys.

Peterson växte upp under det kalla kriget och lade då grunden för sin kritik av och sin avsky för totalitära ideologier och regimer.

I sin forskning har han ägnat sig åt myter och myternas betydelse i psykologin.

Han är också starkt influerad av psykoanalytikern Carl Jungs teorier om arketyper och de psykologiska tester som senare har byggts upp på Jungs teorier.

Ingen överraskning att Peterson når ut med sitt budskap

Nicolas von Kraemer

Nicolas von Kraemer är 29 år och historiker.

Han är ingen anhängare till Jordan Peterson men är inte alls förvånad över att Peterson vinner gehör och uttrycker det som många tycker att de helt enkelt inte får säga.

- Det har ju inte gått att undgå Peterson i flödet i sociala medier, säger von Kraemer.

personporträtt på Nicolas von Kraemer
Bildtext Nicolas von Kraemer
Bild: Carin Göthelid

Han tänker då särskilt på intervjun med Peterson i brittiska Channel 4, där programledaren Cathy Newman försökte sticka hål på Petersons argument genom attacker mot honom utan att lyckas.

- Jag tycker det är positivt att han tar upp de saker han gör, och att han inte är rädd för att kritisera, säger von Kraemer.

- Det att han ställer sig emot rådande konsensus - och gör det klart och redigt - gör att hans budskap når fram.

- Intervjun i Channel 4 blev ju nästan symbolisk, som en clash mellan gammelmedia med ett feministiskt spinn och Peterson som lugnt lade fram sina argument, fortsätter Nicolas von Kraemer.

Trots att Nicolas von Kraemer inte är en Peterson-anhängare håller han ändå med honom i en del frågor.

- Jag skrev en insändare i Hufvudstadsbladet i våras kring samma teman som Peterson tar upp och fick jättemycket respons, berättar Nicolas von Kraemer som säger att det finns en så kallad åsiktskorridor i de här frågorna.

Det von Kraemer lyfte fram där var att kvinnor och män har olika svårigheter i samhället och att det inte finns något enhetligt förtryck mot någon av någon. Han vill också ifrågasätta offermentaliteten; att kvinnor skulle vara hjälplösa individer.

Extremister får ensamrätt på svåra frågor om vi inte vågar diskutera

Nicolas von Kraemer

Responsen Nicolas von Kraemer fick var att det var uppfriskande att få höra något annat än det man vanligen hör.

- Om man vägrar debattera svåra saker får ju olika extremister ensamrätt på att tolka dem. Därför dras folk till populister och extremister, säger von Kraemer.

Nicolas von Kraemer vill inte kalla sig en anhängare av Jordan Peterson eftersom Peterson tenderar bli lika dogmatisk som de han kritiserar och levererar enkla svar på svåra frågor.

Patrik Hagman
Bildtext Patrik Hagman
Bild: Yle/ hedvig Långbacka

Teologen Patrik Hagman har också stiftat bekantskap med Jordan Petersons budskap.

- Det som fick mig att titta närmare på Petersons budskap är att han säger det jag också säger. Jag är också bekymrad över hur unga män idag försöker navigera i världen och att det verkar vara så svårt för människor att hitta en riktning. Och mycket av det han säger är bra, säger Hagman.

Men Patrik Hagman tycker också att Petersons resonemang blir problematiskt eftersom Peterson betonar individen så starkt.

- Han är fullständigt allergisk mot alla förklaringar kring att det finns något i de sociala strukturerna som påverkar. Han är en hyperindividualist, menar Hagman.

Indiviualismen är roten till problemen i vårt samhälle

Patrik Hagman

Enligt Patrik Hagmans sätt att se på samhället är individualismen roten till problemen, idén att alla kan klara sig själva och inte vara beroende av varandra.

- Enligt Peterson är lösningen mera individualism och det har jag väldigt svårt att förstå, säger Hagman.

Han förklarar Petersons popularitet och genomslag med att Peterson ger en röst åt dem som upplever att de annars inte får höras.

- Jag har hört människor som säger att han är en av vår tids intellektuella giganter. Men man blir inte en intellektuell gigant genom att publicera två böcker och ha föreläsningar på Youtube, säger Hagman.

Patrik Hagman blev första gången intervjuad om sin kritik mot Peterson i Kyrkpressen.

KP-artikeln satte igång en livlig debatt där bland annat musikern, bloggaren och krönikören Patrick Wingren gick i polemik med Hagman.

Patrick Wingren anser bland annat att Hagman alldeles för lättvindigt viftar bort Petersons betydelse.

- Peterson har “snubblat” över problemet på basen av sina femton år som praktiserande psykolog, och genom kontemplation. Nu, efter en lång förberedelse, delar han med sig – inte abstrakt och luddigt, utan konkret, destillerat och obarmhärtigt befriande. Och han talar till dem, inte om dem, skriver Patrick Wingren i sin blogg.

Är Peterson farlig?

Jordan Petersons argument omfamnas nu av extremhögern i USA och frågan om Peterson är farlig debatteras en hel del.

Patrik Hagman betonar att man inte kan kalla Peterson för högerextremist.

Men enligt Hagman kan det ligga en fara i att Peterson gör en del av extremhögerns argument rumsrena och att han därmed kan fungera som en inkörsport till extremrörelser.

Diskussion om artikeln