Behandlingen av vårdreformen skjuts fram med två veckor – hotar landskapsreformen
Behandlingen av social- och hälsovårdsreformen kommer att skjutas framåt med två veckor, säger Krista Kiuru som är ordförande i social- och hälsovårdsutskottet. Utskottet behöver tilläggstid.
Ursprungligen skulle riksdagen rösta om de nya vårdlagarna i början av juni, men så blir det inte, säger Kiuru.
Kiuru bedömer för Yle att tidtabellen är mycket stram och att ingenting får gå fel. Hon representerar Socialdemokraterna, som är i opposition.
- Det här nya betyder att regeringens tidtabellsönskemål inte uppfylls. Första veckan i juni kan vi inte rösta. Det behövs tilläggstid, så att ärendet kan drivas igenom med äran i behåll.
Enligt Kiuru kommer riksdagen att få rösta om de mest brådskande delarna av reformen veckan efter midsommar och i början av juli.
Landskapsvalet är i fara
Om lagarna inte klubbas igenom i början av juli kan man inte ordna landskapsval i oktober, som regeringen har planerat.
Justitieministeriets valdirektör Arto Jääskeläinen sade på torsdagen till Yle att den bedömningen fortfarande håller: för att hålla val behöver både valorganen och partierna tillräckligt med tid, sade han.
Kiuru vill inte ta ställning till landskapsvalets tidtabell. Trots att riksdagsbehandlingen skjuts fram ser det fortfarande ut som att lagarna kan bli färdiga, men i sista stund.
Riksdagen har sedan tidigare varit redo att jobba också efter midsommar. Nu ser det ut som att riksdagen undantagsvis måste vara samlad ända in i juli.
- Tidtabellen är ytterst stram, och tillåter inga komplikationer, säger Kiuru.
Rehn-Kivi: Jag har ingen egen deadline
SFP:s representant i social- och hälsovårdsutskottet, Veronica Rehn-Kivi säger att mycket nu hänger på utlåtandena från de andra utskotten.
- Framför allt grundlagsutskottet. Det ser ut att dra ut på tiden, och därför drog också vår egen tidtabell ut på tiden.
När tror du att riksdagen kan rösta om de här lagförslagen?
- Det kan jag inte säga för vi har fortfarande höranden på gång och vi kräver att vi ska få göra det här arbetet i lugn och ro. Det är jätteviktigt.
Enligt Rehn-Kivi har utskottet viktiga höranden kvar. Sedan ska betänkandet skrivas och grundlagsutskottet säga sitt.
- Jag har ingen egen deadline.
Onda tungor säger att det finns de i utskottet som har bett att få höra onödigt många experter för att det ska dra ut på tiden?
- Det stämmer inte. Det har kommit önskemål om höranden från både regeringspartiernas sida och från oppositionen och alla som man ha tyckt att ska höras har mer eller mindre blivit godkända från båda hållen. Det är nog onda rykten.
Vad är det som är så svårt i utskottet?
- Inte är något svårt utom att vi har hemskt många höranden som vi går igenom. Vi har långa möten och det är förstås jättetungt. Det är det svåraste, att kunna koncentrera sig på allt viktigt man får ta del av. Helt personligt ser jag att det nästan är det som är svårast just nu.