Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

200 år sedan Karl Marx födelse - visionär med förnyad aktualitet eller inspiratör för kommunistiskt förtryck?

Från 2018
Uppdaterad 05.05.2018 18:02.
En bild på Karl Marx i utställningen i Trier i Tyskland.
Bildtext Utställningen i Trier i Tyskland öppnar på Marx' 200-årsdag.
Bild: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Den 5 maj är det 200 år sedan socialismens lärofader Karl Marx föddes. Firandet märks inte minst i hans födelsestad Trier, där bland annat ett flertal utställningar ordnas.

Utställningarnas uttalade syfte att presentera den värld där Marx verkade och de tankar han formulerade – utan den sorgliga barlasten från 1900-talets totalitära regimer.

Marx lever, det är inte tu tal om det. Men synen på honom är fortsatt delad. Det är många som i honom ser visionären, som förutsåg följderna av den fria marknadsekonomin.

Det är lika många som betraktar honom som inspiratören för otaliga kommunistiska förtrycksregimer, och därigenom delansvarig till hundratals miljoner människors död.

I Trier i Rheinland-Pfalz går det knappast att undgå Marx i år. Det var i vinstaden vid Mosel som han föddes den 5 maj 1818, och tillbringade sina första 17 år. Omkring 600 olika evenemang har planerats jubileumsåret till ära.

Det öppnas inte mindre än fyra olika utställningar på temat. "Karl Marx 1818-1883 - Livet, verken, tiden" på Rheinisches Landesmuseum är ett samarbete mellan elva länder, och den första kulturhistoriska utställningen någonsin där Marx står i fokus.

En staty av Marx på utställningen i Trier.
Bild: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Rainer Auts är chef för det bolag som skapats för att organisera firandet i Trier. Han är inte ensam om att märka det ökande intresset för Karl Marx teorier under de senaste tio åren.

– Marx har fått förnyad aktualitet sedan finanskrisens utbrott 2008, då aktade moderna nationalekonomer började prisa honom som teoretiker, säger Auts.

Det mest uppmärksammade inslaget i festligheterna i Trier är den fem och en halv meter höga bronsstaty av Marx, som staden fått i gåva från Kina.

Karl Marx -  en fem och en halv meter hög bronsstaty, som staden Trier fått i gåva från Kina.  Det är artisten Wu Weishan som skapat statyn.
Bildtext Karl Marx - en fem och en halv meter hög bronsstaty, som staden Trier fått i gåva från Kina. Det är artisten Wu Weishan som skapat statyn.
Bild: AFP / Lehtikuva

Statyn avtäcktes i dag (5.5.2018), men den har redan i månader föranlett mycken diskussion bland stadsborna.

Jämställs med mordanstiftare

Kritiken mot Marx-firandet verkar vara mest utbredd i det forna Östtyskland, där generationer av skolbarn tvingades studera Marx' skrifter. CDU-politikern Dieter Dombrowski är ordförande för en paraplyorganisation för de kommunistiska tyranniets offer (Union der Opferverbände Kommunistischer Gewaltherrschaft eller UOKG) och har uppmanat till protester mot jubileumsåret. I synnerhet den kinesiska statygåvan irriterar honom.

– Karl Marx utvecklade den grund som alla kommunistiska diktaturer har byggt på ända till våra dagar. Det var Marx som skrev de verk, som de kommunistiska diktaturerna till punkt och pricka omsatte i praktiken, säger Dombrowski till nyhetsbyrån AFP.

Han påminner om att de regimer som byggt på Marx' lära genom tiderna vållat fler människors död än Adolf Hitler och nazismen.

DDR-regimen behandlade Marx som sin gud, och hans ord var det sanna evangeliet

– Om någon uppmanar en annan person att mörda och den andre utför mordet, då ska enligt dagens rättssystem också anstiftaren dömas. Det är inte mer än rätt, säger Dombrowski, som själv suttit i fängelse i DDR.

– I Tyskland innebär avtäckandet av en staty att man hedrar den avbildade personen. Staden Trier hedrar Karl Marx och hans verk, menar Dombrowski, och anklagar staden för att genom statyn försöka profitera på en ökad ström av kinesiska turister.

"Stadens store son"

Staden Triers ledning avvisar anklagelserna, och säger att Marx inte kan beskyllas för att totalitära härskare förvrängde hans tankar för att gynna sig själva. Rainer Auts framhåller att minnesårets avsikt varken är att "förhärliga eller baktala" jubilaren.

– DDR-regimen behandlade Marx som sin gud, och hans ord var det sanna evangeliet. Det gav hans idéer och filosofi vanrykte. Inte förrän efter Tysklands återförening har en ny syn blivit möjlig, säger Auts.

Triers borgmästare, socialdemokraten Wolfram Leibe, menar att jubileumsåret är ett utmärkt tillfälle att på nytt utvärdera mannen och hans verk.

– 30 år efter Tysklands återförening har vi ett tillräckligt långt tidsavstånd för att kunna se kritiskt på Marx, utan fördomar, tycker Leibe.

Borgmästaren hoppas att de som besöker utställningarna Trier ska lockas till att fördjupa sig i tankegodset hos "stadens store son", som han kallar Marx.

30 år efter Tysklands återförening har vi ett tillräckligt långt tidsavstånd för att kunna se kritiskt på Marx, utan fördomar

– Om det är någon som går för att köpa en bok om Marx och hans åsikter i olika frågor, då tror jag att vi åstadkommit mycket, säger Leibe.

Och när det gäller påståendena om att försöka locka kinesiska besökare med en bronsstaty, påpekar Leibe att Trier varje år tar emot fem miljoner turister. Bara en procent av dem är från Kina.

Källor: AFP, DPA
(Artikeln uppdaterades 5.5.2018 kl. 18 med bilden av bronsstatyn)