Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Brunakärr koloniträdgård firar 100 år

Från 2018
Marga Brunila och Kristina Virtanen från Brunakärr koloniträdgårdsförening står framför Brunilas kolonistuga.
Bildtext Styrelsemedlem Marga Brunila och ordförande Kristina Virtanen från Brunakärr koloniträdgårdsföreningen ser gärna att man besöker koloniträdgården.
Bild: Tina Kärkinen/Yle

I år firar Helsingfors äldsta koloniträdgård, Brunakärr koloniträdgård, 100 år. I dag är den en populär tillflyktsort för Helsingforsbor och erbjuder förutom odlingslotter även en möjlighet att fly undan vardagstressen.

“Finskan har inget ord för mysigt” säger Marga Brunila när vi vandrar på stigarna mellan de små kolonistugorna i Brunakärr koloniträdgård. Brunila är före detta ordförande i Brunakärr koloniföreningen och har själv en egen stuga på området. Brunilas egen stuga på 15 kvadratmeter rymmer såväl en säng som matbord och en liten kokvrå. Det minsta huset är endast nio kvadratmeter, säger hon.

Marga Brunila från Brunakärr koloniträdgårdsförening utanför sin kolonistuga.
Bildtext Under sommaren tillbringar Marga Brunila nästan varje dag vid sin stuga på 15 kvadratmeter.
Bild: Tina Kärkinen/Yle

Mysigt är ett passande ord för att beskriva Brunakärr koloniträdgård i Helsingfors. Mitt bland höga kontorsbyggnader, omringad av trafikbuller, breder den ut sig som ett litet sagolandskap med sina 114 färgranna stugor och odlingslotter. I år firar Brunakärr koloniträdgårdsförening sitt 100-årsjubileum, vilket gör den till Helsingfors äldsta koloniträdgård som fortfarande står på ursprunglig mark.

- Helsingfors stad kan vara stolta över att man har den äldsta trädgården som fått stå på samma ställe i 100 år. Det visar att den har varit viktig för människor, säger Brunila.

Tillflykt i vardagen

Området ägs av Helsingfors stad och lotterna hyrs ut av Brunakärr koloniträdgårdsförening, som är Finlands enda svenskspråkiga koloniträdgårdsförening. Ett krav för att äga en stuga på området är att man kan svenska.

- Man måste inte ha svenska som modersmål, säger Brunila. Men vi har hemskt mycket anvisningar som kommer från Helsingfors stad och man kan inte följa dessa om man inte kan tillräckligt mycket svenska, säger Brunila.

En kolonistuga med kontorsbyggnader i bakgrunden. På gården står en stege lutad mot ett stort trädd.
Bildtext Området som koloniträdgården finns på ägs av Helsingfors stad och marken hyrs ut av Brunakärr koloniträdgårdsförening.
Bild: Tina Kärkinen/Yle

Lena Wikström är en av de som har en stuga vid Brunakärr koloniträdgård. Hon håller som bäst på och pysslar om sin egen odlingslott vid stugan Trollebo.

- När vi köpte den här stugan så hade den mossa och gräs på taket. Hela trädgården var som en djungel. Det var som att stiga in i ett stort konstverk och man blev verkligen förtrollad, säger Wikström.

En postlåda utanför stugan Trollebo vid Brunakärr koloniträdgård.
Bildtext Det var som att stiga in i ett stort konstverk, säger Lena Wikström om första gången hon besökte sin stuga Trollebo.
Bild: Tina Kärkinen/Yle

- Här finns dessutom en damm och när min man fick höra att det fanns vattenödlor så blev han väldigt entusiastisk och sa, “det här måste vi ha”.

Brunakärr koloniträdgård har djupa rötter i Helsingfors koloniträdgårdshistoria. Sedan starten 1918 har Brunakärrs koloniträdgård fungerat som en tillflyktsort för Helsingforsborna - Från att erbjuda en plats för nytto-odlingar under efterkrigstidens livsmedelsbrist till att dagens blomodlingar och rekreation.

En kolonistuga med kontorsbyggnader i bakgrunden.
Bildtext Koloniträdgården är öppen för allmänheten.
Bild: Tina Kärkinen/Yle

- Man får gärna komma och titta hur det ser ut här och njuta av det vackra gröna, säger Virtanen som är ny ordförande för föreningen sedan mars.

- Det är som att komma in i en annan värld, säger hon.

Stugor vid Brunakärr koloniträdgård.
Bildtext Koloniträdgården ger invånarna en möjlighet till såväl odling som rekreation.
Bild: Tina Kärkinen/Yle

Trädgården är öppen för allmänheten och man är välkommen att komma och vandra omkring på området, bara man inte går in på lotterna.

- På somrarna brukar folk som jobbar i de omringande kontorsbyggnaderna komma ut med sin lunch i trädgården eller hålla möten här, berättar Brunila.

Stig mellan stugorna vid Brunakärr koloniträdgård.
Bildtext Brunakärr koloniträdgård är omringad av kontorsbyggnader.
Bild: Tina Kärkinen/Yle

Marga Brunila berättar att det på sista tiden har blivit vanligt att mera barnfamiljer söker sig till koloniträdgården.

- Jag tror att det beror på att arbetslivet nuförtiden är så hetsigt. Många kommer hit efter jobbet tillsammans med sina barn.

Trädgården lockar dock mest pensionärer, säger Brunila.

- Medelåldern här är 62 men den den höjs nog av att det är en här som är 98 år och fortfarande kommer till sin trädgård, säger hon.

Bekanta dig närmare med Brunakärr koloniträdgård i dokumentären nedanför.

Programmet är inte längre tillgängligt
Kärret som förvandlades till ett paradis - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)