Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Pälsdjursproducenter: Kesko tar ställning mot pälsnäringen – men butikskedjan hävdar neutralitet

Från 2018
Uppdaterad 05.05.2018 16:23.
k-citymarket ingång
Bild: Yle/Robin Halttunen

Kesko tar ställning mot pälsnäringen i sitt djurskyddsprogram säger Steven Frostdahl på Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening. Från Keskos håll hävdar man att butikskedjan inte tar ställning vare sig för eller emot pälsnäringen.

Detaljhandelskedjan Kesko har publicerat sina nya linjedragningar gällande djurskydd. Enligt dem förbinder sig K-gruppen till en ansvarsfull upphandling och ett hållbart utbud.

Linjedragningen gäller livsmedel som kött och ägg, men även kosmetika, dun, garn och läder. I den näst sista punkten skriver Kesko att det i kedjans utbud inte finns sådana produkter där man vanligen använder päls i tillverkningen.

Den här punkten har retat upp pälsodlarföreningarna.

- Kesko har i sitt djuretiska program tagit ställning mot pälsprodukter, säger Steven Frostdahl, informatör på Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening.

Steven Frostdahl
Bildtext Steven Frostdahl.
Bild: Yle/Roger Källman

Frostdahl säger att han uppfattar det som aningen skenheligt och att han är förvånad över Keskos linjedragning.

- Man har ett program där man vill understryka att man inte befattar sig med pälsprodukter. Det är helt klart ett ställningstagande mot päls. Jag hoppas att Kesko skulle tänka om, säger Frostdahl.

Även på takorganisationen Finlands pälsdjursodlarförbund, STKL, ser man Keskos linjedragning som en negativ signal om pälsnäringen säger kommunikationschef Olli-Pekka Nissinen.

Keskon pääkonttori ruskeasuo
Bild: Jouni Immonen / Yle

Vanligt med frågor om päls

På Kesko säger samhällsansvarschef Matti Kalervo att linjedragningen baserar sig på sådana frågor som intressenter ställt genom åren. Det är kunder, producenter, investerare, placerare och även medier som vill veta var Kesko står i djurskyddsärenden säger Kalervo.

- Vi har samlat våra svar på dessa frågor och en av de ofta ställda frågorna är just om pälsprodukter.

Frågan kommer ofta från utländska placerare.

- Att pälsnäringen finns med i djurskyddsprogrammet beror bara på att vi vill berätta att vi inte har pälsprodukter i vårt utbud. Därför tar vi inte heller ställning för eller emot pälsnäringen, säger Kalervo.

Varför ställer de frågan?

- De ställer en mängd frågor, därför kan jag inte svara för deras motiv, säger Kalervo.

Men Steven Frostdahl ser inte saken på samma sätt.

- Det är mycket underligt, pälsdjursnäringen är en mycket viktig och laglig näringsgren, säger Frostdahl.

Frostdahl önskar att K-gruppen skulle gå in för en mera balanserad linje och även diskutera med köpmännen.

- Är det här sådana signaler man vill ge jordbruksproducenterna i Finland, frågar sig Frostdahl.

Berör inte Kesko

Matti Kalervo säger att om pälsdjursodlarföreningarna uppfattat att Kesko tar ställning emot pälsnäringen så har K-gruppen misslyckats i sin formulering.

- Vår mening är inte att vara negativ till pälsnäringen. Vår avsikt är att vara neutral för den här saker rör inte oss. Det finns ingen orsak att ta ställning till något som inte berör K-gruppen, säger Kalervo.

Har ni haft pälsprodukter i ert sortiment?

- Jo, någon gång för mycket länge sedan. Det var i Anttila-varuhusen för kanske tio år sedan, säger Kalervo.

Kunde Kesko då tänka sig att sälja pälsprodukter som exempelvis mössor med pälstofsar?

- Jag är ingen modekännare. Men vi har sportkläder, arbetskläder och vardagskläder i vårt sortiment. Kläderna är så klart moderna och snygga, men mera praktiska och användbara vardagskläder och vi strävar efter att hålla en mera moderat prisnivå, säger Kalervo.

Men om det gällde en jacka med pälskant. Skulle det vara möjligt att sälja en sådan?

- Jag tror nog att vi skulle ta beslutet att välja den mera förmånliga fuskpälsversionen, säger Kalervo.

Kaksi naista katsovat turkiksia näyteikkunassa.
Bild: Flickr

Ingen päls på Sokos

I december 2016 gick S-gruppen ut med beskedet att de inte längre accepterar pälsverk. S-gruppen vill erbjuda etiskt hållbara produkter.

Strax efteråt backade gruppen en aning och sa att beslutet att sluta sälja päls och plagg med inslag av päls endast gäller Sokos-affärerna, inte hela kedjan.

- Vi hade en bra diskussion och efter det drog S-gruppen tillbaka vissa linjedragningar och gick in för en mera balanserad syn. Jag hoppas att vi också kan diskutera med Kesko och hitta en samsyn, säger Frostdahl.

Kommunikationschef Tuomas Työrinoja svarar via e-post på fredagen att det i Sokos sortiment inte finns pälsar eller produkter som innehåller päls.

Sokos säger egenligen samma sak som ni, men budskapet verkar vara olika. Trots att de har tagit ställning emot päls, medan ni är neutrala. Hur kommenterar du det?

- Jag kommenterar inte konkurrenternas angelägenheter, säger Matti Kalervo.

Handlar det om att ni inte vill ta ställning för eller emot pälsnäringen?

- Så kan man ju se det, eftersom den här frågan inte berör vår verksamhet.

Farmmink
Bild: Yle/Roger Källman

Butikskedjan Lidl har gått med i Fur Free Retailers som garanterar kunderna produkter som inte är tillverkade av päls.

Även modehus som Furla, Gucci, Armani, Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Ralph Lauren, Calvin Klein och Versace har tagit avstånd mot äkta päls.

Dissar pälsnäringen

Steven Frostdal anser att Keskos grepp inte är ett lämpligt sätt att kommunicera med sina kunder. Pälsnäringen är certifierad och uppfyller de krav som ställs i lagstiftningen.

- Att bara helt kallt dissa det som vi hållit på med i många, många år i försök att lyfta upp sig själv som ett etiskt föredöme. Nej, jag har svårt att ge några stilpoäng, säger Frostdahl.

Både från pälsdjursodlarnas och från Keskos sida säger man sig vara villiga att sätta sig ner för att diskutera ärendet.

- Naturligtvis, vi är alltid öppna för att diskutera med alla våra intressentgrupper, säger Kalervo.