Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SvD: Mathistoriker dömer ut uppgifterna att den svenska köttbullen skulle vara turkisk

Från 2018
Köttbullar
Bild: Mostphotos

Sveriges officiella Twitterkonto påstod nyligen att den svenska köttbullen egentligen härstammar från Turkiet. Uppgiften blev en smärre sensation i utländska medier. Men nu menar mathistorikern Richard Tellström att det inte ligger någon sanning bakom.

– Nej det här är fabricerat på något sätt, säger Richard Tellström, docent i måltidskunskap och etnolog vid Stockholms universitet, i en intervju med Svenska Dagbladet (bakom betalvägg).

För tv-tittarna är Richard Tellström känd som en återkommande gäst i SVT:s populära program Historieätarna som sändes 2012–2016.

Sweden.se publicerade den 28 april en tweet där det stod att den svenska kungen Karl XII (1682–1718) tog med sig receptet på köttbullar från Turkiet.

Twitterkontot finansieras bland annat av det svenska Utrikesdepartementet och Svenska Institutet. Kontots uppgift är att sprida fakta om Sverige utomlands.

Karl XII levde under "fel" årtionden

Tellström berättar för SvD att det skulle vara en historisk sensation om man kunde knyta Karl XII till köttbullen. Karl XII levde på "fel" årtionde.

Den äldsta källan för själva ordet köttbulle är från 1755 – 37 år efter Karl XII död – i Cajsa Wargs kokbok Hjelpreda i hushållningen för unga fruntimer.

I vanliga fall förknippas den tidigare kungen med kåldolmar, även om också det kan vara frågan om en feltolkning.

Kung Karl XII
Bildtext Karl XII dog 1718.
Bild: Roland Magnusson/Mostphotos

Svenska Akademien har daterat ordet frikadeller till 1664 och dagens köttbulle kommer från slutet av 1800-talet, tillägger Tellström.

Till SvD säger Oliver Grassman, redaktör för sociala medier på Sweden.se att de utgått från en vedertagen sanning men att de kanske skulle ha kontrollerat uppgifterna lite bättre.

Diskussion om artikeln