Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Friidrottens nya inslag: Kast med medicinboll och löpning med fallskärm

Från 2018
Uppdaterad 04.05.2018 18:36.
Friidrottsbanor.
Bild: All Over Press

Löpning med fallskärm och kast med medicinboll. Där är några grenar i en ny tävlingsform inom friidrotten för att locka en yngre publik, rapporterar Radiosporten. ”Det är bland det dummaste jag hört”, säger friidrottsexperten Miro Zalar.

En helt ny form av lagtävling är på väg att slussas in i landslagsfriidrotten. Vid de europeiska spelen i Minsk nästa år – ett olympiskt spel för europeiska länder – kommer Europas trettio bästa landslag att delas upp i fem grupper och få delta.

I de mixade tävlingarna kommer idrottarna att tävla i traditionella friidrottsgrenar såsom häcklöpning, spjut och höjdhopp, men det blir också ett så kallat ”trackathlon”. Det här skriver Radiosporten.

I det ingår tävlingsformer som framåtkast med kula, kast med medicinboll, löpning med fallskärm och vikter, stående längdhopp och en jaktstartsstafett.

– Det är en blandstafett med två kvinnor och två män i laget. Vi har inte fullt ut landat i hur starten ska organiseras. Men först över mållinjen vinner, säger Toralf Nilsson som sitter i europeiska friidrottsförbundets styrelse.

Totalt ska tävlingen innehålla tio tävlingar. Den ska klaras av på två timmar och lagen tävlar för att avancera till kvartsfinaler, semifinaler och final.

"Hör hemma under en träningsperiod"

Det är jakten på en yngre publik som har lett europeiska friidrottsförbundet hit. Man har också genomfört testtävlingar.

– Exakt vilka teknikgrenar man har med kan varieras, det är inte det som är det intressanta. Men vi har tittat på vad som är mest publikt intressant och då har vi landat i de här grenarna, säger Nilsson.

Svenska friidrottsförbundets Stefan Olsson ser med viss tveksamhet på nyheterna och hur tävlingens upplägg ser ut.

– Spontant tänker jag att det där är aktiviteter som hör hemma under en träningsperiod under våren eller vintern, knappast som en tävlingsform i samband med ett internationellt mästerskap. Jag ser risker i att det är svårt att tolka tävlingsresultaten och att det kan finnas skaderisk. Det finns en skepsis kring det inslaget såhär långt.

Radiosportens expert Miro Zalar sågar förslaget totalt.

– Min första reaktion var att jag sprang direkt till kalendern för att kolla om det var första april. Jag tycker det här är ett skämt. Det är bland det dummaste jag hört.

Diskussion om artikeln