Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Väyrynen tillbaka i riksdagen 12 juni – bildar egen riksdagsgrupp

Från 2018
Paavo Väyrynen mötte pressen den 25 april 2018 och meddelade att han återvänder till riksdagen.
Bild: Lehtikuva

Detaljerna kring veteranpolitikern Paavo Väyrynens återkomst till riksdagen börjar klarna. På sin blogg skriver Väyrynen att han meddelat riksdagens talman att han kliver in i plenisalen på Arkadiabacken igen den 12 juni.

Enligt Väyrynen kommer den 12 juni att vara en glädjens dag då han igen får möjlighet att vara med och påverka Finlands utrikes- och inrikespolitiska linje.

I dagens läge är Väyrynens partitillhörighet däremot oklar. Han har själv sagt upp sitt medlemskap i Centern, och det finns ovisshet kring hans medlemskap i det egengrundade Medborgarpartiet.

I riksdagen kommer han att bilda en egen riksdagsgrupp och sträva efter att samarbeta över partigränserna.

Väyrynen valdes in i riksdagen 2015 för Centern, men meddelade kort därefter att han lämnar sin plats för att fokusera på sitt arbete som Europaparlamentariker.

Mirja Vehkaperä ersätter i EU-parlamentet

I och med Väyrynens återinträde i riksdagen kommer Centerns Mirja Vehkaperä att ta över hans plats i Europaparlamentet.

I riksdagen väntar Mikko Kärnäs plats på Väyrynen, men enligt Kärnä finns det juridiska oklarheter gällande platsbytet. Kärnä säger att han väntar på att saken ska utredas.

STT kunde på fredagen inte nå talmannen Paula Risikko (Saml) för en kommentar.

Att Väyrynen återvänder till sin stol i riksdagen i juni betyder att han hinner delta i behandlingen av social- och hälsovårdsreformen. Riksdagen väntas rösta om de största frågorna i lagpaketet i början av juli.

Väyrynen har tidigare sagt att han kommer att rösta för landskapsreformen men mot valfriheten inom vården.

Diskussion om artikeln