Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Danska drömstarten: Hernings egna söner straffade OS-silvermedaljörerna

Från 2018
Uppdaterad 05.05.2018 01:05.
Danska spelare jublar.
Bildtext De danska spelarna rusar för att gratulera målvakten Frederik Andersen efter att hans räddning säkrat Danmarks straffseger mot Tyskland.
Bild: All Over Press

En straffläggning avgjorde nyckelmötet mellan Danmark och Tyskland i hockey-VM. Då klev de verkliga hemmaspelarna fram. Frederik Andersen från Herning stoppade fem tyska skyttar och enda straffmålet gjordes av Frans Nielsen – från Herning också han. Gissa om det var liv i luckan i VM:s värdstad.

– Vilken kväll!, sammanfattar Nielsen.

– Det var overkligt, säger Andersen.

Det var tagna danska spelare som i intervjuzonen i Boxen i Herning försökte sammanfatta sina känslor efter öppningsmatchen i hemma-VM.

Med Kanada, USA och Finland i samma grupp var det på förhand klart att Danmark–Tyskland i premiäromgången skulle vara en nyckelmatch i kampen om den fjärde kvartsfinalplatsen.

Och inför 10 000 tjutande hemmafans vann Danmark med 3–2 efter straffar, med lagets storstjärnor som tungan på vågen.

Under ordinarie matchtid hade danskarna två gånger gått upp i ledning, men Tyskland följde upp sin succé från OS i februari genom att två gånger kvittera.

"Allt vi hade hoppats på"

Men i straffläggningen var det bara Detroit Red Wings-anfallaren Frans Nielsen som lyckades, medan Toronto Maple Leafs målvakt Frederik Andersen spikade igen sitt mål.

Två spelare som bägge fått sin hockeyfostran i Herning, den jylländska hockeystaden med knappt 50 000 invånare.

– Vi förväntade oss att det skulle vara högljutt, och det var det. Det var otroligt, allt vi hade hoppats på. Man fick energi på isen av fansen på läktarna, säger Nielsen.

– Stämningen var speciell, det var väldigt kul, vi hade ett mycket bra stöd, kompar Andersen.

I och med tvåpoängaren kopplade Danmark ett första litet grepp om en kvartsfinalplats, och säkrade att VM-temperaturen i värdlandet fortsätter att stiga.

– Den här starten var något vi hade drömt om före turnerningen. Vi var nervösa innan och kände av trycket, men vi jobbade oss bra in i matchen, och förutom tredje perioden gjorde vi en bra insats, sammanfattar Frans Nielsen.

Diskussion om artikeln