Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Lämplig målskytteövning ska lugna nerverna för sällsynt unga Lejon

Från 2018
Uppdaterad 05.05.2018 11:47.
Finlands hockeyherrar jublar över mål mot Sydkorea.
Bildtext Miro Heiskanen och Tommi Kivistö var med när Finland efter vissa problem slog Sydkorea i OS-hockeyn för snart tre månader sedan.
Bild: All Over Press

Lejonen är varnade efter att ha blivit omskakade av Sydkorea i åttondelsfinalen i OS. Men nivåskillnaden är fortfarande hisnande: en bättre chans att få fart på poängproduktionen får Finlands unga stjärnor aldrig i VM-sammanhang.

Finland-Sydkorea

Herning, klockan 17.15.
Vad med och snacka om matchen med Christoffer Herberts och Janne Isaksson i Yle Sportens chatt, som öppnar på vår webbplats klockan 16.45.

Lejonens läge: Ivrigt

Truppen mår sällsynt bra. Känslan med öppningsmatchen runt hörnet påminner mycket om läget inför VM 2016, och då inledde Finland turneringen med nio raka segrar.

Finland har sitt yngsta VM-lag på 2000-talet och bara tre av spelarna som startar i dag har hunnit fylla 30 (Janne Pesonen, Marko Anttila och Veli-Matti Savinainen). En ungdomlig iver präglar laget, nu återstår att se om spelet också blir fördomsfritt och underhållande – eller bara opolerat och orutinerat.

Fem raka segrar inför turneringen har höjt på självförtroendet och VM-programmet är perfekt men de tre lättaste matcherna först. Sydkorea enklast av dem alla, och en väldigt lämplig öppningsmotståndare för ett finländskt lag som garanterat känner av en del nerver inför VM-uppdraget.

Sydkoreas läge: Defensivt

Ingen ändring sedan hemma-OS: varje poäng laget tar är en stor skräll och en massiv bonus. I turneringen i Pyeongchang blev det inga poäng alls, utan fyra raka förluster med 3–19 i målskillnad.

De övriga OS-lagens trupper har genomgått radikala förändringar inför VM, men Sydkorea har ingen bredd och här handlar det nästan identiskt om samma gäng som spelade OS.

Räkna med samma varumärken som tidigare i vinter: klokt och disciplinerat, tappra försök till en tät och uppoffrande defensiv, samt en målvakt som förväntas rädda 50 puckar per match.

Håll koll på: Målvaktsprofilen

Matt Dalton
Den ojämförligt viktigaste spelaren är Sydkoreas kanadensiska målvakt. Bra mot Finland också i OS där han stod för några suveräna räddningar (fråga fast Oskar Osala). En keeper med en speciell spelstil, och en förmåga att hålla siffrorna nere.

Tidigare möten: Tremålssegrar

Det här blir tredje gången länderna möts i hockeyhistorien, och samtidigt tredje gången på fem månader.

I OS var Finland skakat i slutet på andra perioden när Sydkorea hade lägen att kvittera matchen, men till slut vann Lejonen med 5–2. Målskyttar Petri Kontiola (2), Miro Heiskanen, Juuso Hietanen och Sakari Manninen.

Den gången var det bra drag i Pyeongchang, ländernas första möte i Moskva i december var däremot en sömnigare historia som Finland vann med 4–1. Målskyttarna då lyser med sin frånvaro i VM-truppen: Petri Kontiola, Juuso Puustinen, Jyrki Jokipakka och Juuso Ikonen.

Frågetecknet: Var är centrarna?

Minnesotas Mikael Granlund har inte spelat center på länge, Sebastian Aho håller till på yttern i Carolina och Janne Pesonens naturliga position i Växjö är också ute på kanten.

Antti Suomela är en typisk center, men tre av fyra finländska kedjor leds i VM-premiären av spelare som spelat mer som ytterforwards under säsongen som gått. Hur gick det så här?

Utropstecknet: Öppningsmålet!

Lejonens tränare Lauri Marjamäki bjöd på ovanligt intressant trivia när han för pressen berättade att i Sydkoreas tio senaste matcher har laget gjort det första målet i sex av dem. Inte illa för ett lag som ständigt slåss mot övermäktiga motståndare.

Marjamäkis sensmoral i storyn var att Lejonen måste vara på hugget direkt från start.

Snackisen: Superkedjan

Det vattnas i munnen för finländska hockeyvänner.

Mikael Granlund som styr spelet på stor is med NHL-succén Mikko Rantanen på ena kanten och en toppmotiverad Lejondebutant i form av Kasperi Kapanen på den andra. En sån trio kan absolut förväntas dominera och glänsa mot Sydkorea.

Finlands uppställning:

Förstakedjan:
Kasperi Kapanen–Mikael Granlund–Mikko Rantanen
Andrakedjan:
Veli-Matti Savinainen–Sebastian Aho–Teuvo Teräväinen
Tredjekedjan:
Pekka Jormakka –Antti Suomela–Sakari Manninen
Fjärdekedjan:
Saku Mäenalanen–Janne Pesonen–Marko Anttila

Backpar:
Miro Heiskanen–Ville Pokka
Miika Koivisto–Markus Nutivaara
Tommi Kivistö–Julius Honka
Juuso Riikola

Målvakt:
Harri Säteri
(Ville Husso)

Tipset:

En svacka som den Lejonen hade halvvägs in i ländernas åttondelsfinal i OS ska kunna undvikas den här gången. Klasskillnaden är tydlig, Finland vinner med 6–0.

Diskussion om artikeln