Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Grundlagen sätter käppar i hjulen för regeringens planer på uppluckrat uppsägningsskydd

Från 2018
Uppdaterad 05.05.2018 13:31.
jari lindström

Arbets- och näringsminister Jari Lindström (Blå) medger att regeringens planer på förändringarna i sysselsättningen kan bli svåra att genomföra. Grundlagen kommer emot.

Lindström sade i Yles program Morgonettan på lördagen att beredningen inte ännu är klar, men att regeringen kommer att "utreda vad som går att göra".

Regeringen kom i sina rambudgetförhandlingar med förslaget att göra det enklare att säga upp anställda vid små företag med under 20 anställda.

För att göra tröskeln för små företag att anställa nya arbetare vill Lindström att arbetsgivarna ska ha lättare att säga upp arbetare.

– Statistiken visar att största delen av arbetsplatserna i dag kommer till i små företag. Men i små företag är rekryteringsrisken betydligt större än i stora företag, konstaterade Lindström.

Lindström tog inte ställning till hur de individuella uppsägningsvillkoren kommer att se ut i framtiden. Han konstaterade ändå att man inte kan få sparken helt utan orsak i framtiden heller.

I rambudgetförhandlingarna kom regeringen också med förslaget att man skulle göra det möjligt för arbetsgivare att anställa under 30-åringar till tidsbundna kontrakt utan att behöva motivera varför kontraktet är tidsbundet. Detta ifall personen varit över 3 månader arbetslös i streck.

Det kommer enligt Lindström att vara utmanande att genomföra.

– Eftersom åldersdiskriminering är förbjuden i grundlagen måste vi kunna bevisa att det här på ett positivt sätt skulle sänka anställningströskeln hos företagare, sade Lindström.

Diskussion om artikeln