Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dubbla stopptidsdraman håller Albions dröm vid liv – Stoke åker ur efter tio år

Från 2018
Darren Moore, West Bromwich.
Bildtext Darren Moore har gjort ett starkt jobb under den senaste månaden, men det ska till ett mirakel för att han ska rädda kvar West Bromwich.
Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press

En hel fotbollsvärld hade redan räknat bort West Bromwich. Efter elva poäng på fem matcher lever ett teoretiskt hopp inför sista omgången. Southampton såg ut att släcka drömmen, men Evertons mål i 96:e minuten räddade Albions.

Premier League har vikt in på upploppet. Dagens matcher såg till att några frågetecken rätades ut i bottenstriden.

Stoke tappade en 1–0-ledning hemma mot Crystal Palace till förlust. När Patrick van Aanholt skickade in gästernas segermål med några minuter till full tid var hoppet ute.

Ryan Shawcross.
Bildtext Ryan Shawcross var bedrövad efter den avgörande förlusten.
Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Efter ett decennium i den högsta serien tvingas Stoke ta ny fart i Championship.

– Det här är en tuff eftermiddag. När man inte får resultat kan man smyga sig in i en position som man inte vill vara i. Nu får vi en chans att bygga om, säger Stokes tränare Paul Lambert till Sky Sports.

Slog Tottenham på stopptid

Några timmar senare såg Stoke ut att få sällskap ner i bedrövelsen av West Bromwich.

Albions har varit uträknat länge, men den senaste månaden har Darren Moore sensationellt lyckats tugga i sig lillfinger efter lillfinger och hålla hoppet vid liv.

Efter åtta poäng på fyra matcher – bland annat triumfen borta mot Manchester United för några veckor sedan – fyllde Moore på med en till skalp i dag. Jake Livermore satte matchens enda mål på stopptid hemma mot tabellfyran Tottenham.

– Vi har varit ute på den här resan i fyra-fem veckor. Vi ville ta tillbaka stolthet och engagemang. Genom hårt jobb har hela den här klubben nått resultat, säger Moore.

Huddersfield också insyltat

Efter Livermores 1–0-mål var glädjen oerhörd på The Hawthorns. Tom Davies såg till att förlänga jubelscenerna.

Evertons mittfältare blev dagens andra West Bromwich-hjälte. Southampton var på väg att skicka ner Albions i Championship efter Nathan Redmonds 1–0-mål, men i den 96:e minuten räddade Davies en minimal strimma av hopp för Moore & Co.

Davies kvitterade till 1–1 och ser till att Southampton och Swansea båda står på 33 poäng, medan West Bromwich har 31 pinnar.

I och med att Southampton och Swansea möts på tisdag i en hängmatch krävs det ett kryss för att West Bromwich ska ha en teoretisk chans att rädda sig kvar nästa helg.

– Tre poäng rycktes ur våra händer, men vi måste ta med oss den pinne vi fick och ha den i bagaget till de två sista matcherna, säger Redmond.

Huddersfield (35 poäng) är också rejält insyltat i striden mot nedflyttning. Nykomlingen har tre matcher kvar att spela, men möter i tur och ordning Manchester City, Chelsea och Arsenal under avslutningen.

Resultat, Premier League:

Stoke–Crystal Palace 1–2 (1–0)
Bournemouth–Swansea 1–0 (1–0)
Leicester–West Ham 0–2 (0–1)
Watford–Newcastle 2–1 (2–0)
West Bromwich–Tottenham 1–0 (0–0)

Everton–Southampton 1–1 (0–0)