Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Dålig is, ny målvakt och poänglös Granlund när Lejonen jagar revansch mot Lettland

Från 2018
Tilltrasslad situation i Lettland-Finland 2014.
Bildtext Pekka Jormakka (finländaren närmast mål) var med också senast som Lejonen mötte Lettland i VM, och då förlorade med 2–3.
Bild: Elena Rusko/All Over Press

Senast Finland mötte Lettland i VM blev det faktiskt förlust. Risken att historien från 2014 upprepas i kväll är liten, men ett betydligt tuffare motstånd än Sydkorea väntar i Lejonens andra match.

Lettland–Finland

Herning, klockan 21.15.
Snacka om matchen och Lejonen med Christoffer Herberts och Janne Isaksson i Yle Sportens chatt, som öppnar på vår webbplats klockan 20.45.

Lejonens läge: Harmoniskt

En 8–1-seger över Sydkorea var den perfekt starten. Fanns det några darrande VM-nerver i den orutinerade truppen lugnades de snabbt. Ett redan välmående lag började må ännu bättre av premiäruppvisningen, låt vara att motståndet var sällsynt svagt.

Det finländska laget verkar trivas väldigt bra ihop, det går inte ställa en fråga om stämningen utan att få en lång utläggning om att det här laget vet när det gäller att koncentrera sig och när det är läge att glömma hockeyn.

Många av spelarna har redan varit med i truppen i en månad, och bland annat tagit två enkla bortasegrar mot Lettland i träningslandskamperna på vägen mot Danmark. Det kan vara en illusion, men det nuvarande Lejonlaget känns svårt att rubba för en sämre motståndare.

Lettlands läge: Optimistiskt

Lite i skymundan gjorde letterna ett bra VM för ett år sedan, och var då snubblande nära att snuva värdlandet Tyskland på en kvartsfinalplats. Årets turnering fick också en fin start då Lettland vände ett tvåmålsunderläge till förlängningsseger mot Norge.

Lagets kanadensiska tränare Bob Hartley har varit huvudtränare för Colorado, Atlanta och Calgary i NHL och har uppenbarligen gjort rätt saker sedan han tog över Lettlands landslag.

Lettland har ett tacksamt utgångsläge i kväll: ingen förväntar sig något, ett bra resultat är bara en bonus, de viktigaste matcherna mot Danmark och Tyskland kommer nästa vecka.

Håll koll på: AHL-talangen

Rudolf Balcers
21-åringen har tagit en intressant väg till hockeytoppen. Uppväxt i Norge spelade Balcers sin juniorhockey i Lörenskog och debuterade för Stavanger Oilers i den norska högstaligan som 16-åring. Efter ett par starka säsonger i norsk herrhockey flyttade han till kanadensiska juniorlaget Kamloops i WHL där han snittade över ett poäng per match.

Draftad i den femte omgången av San José Sharks tillbringade Balcers den gångna säsongen i organisationens AHL-klubb San José Barracuda med utmärkt resultat, 23+25=48. I VM-premiären i går gjorde han A-landslagsdebut för Lettland och var direkt bäst på plan, med 2+0 och ett väldigt snyggt segermål i sudden death.

Tidigare möten: Chockförlust senast

När det gäller VM har Finland faktiskt revansch att utkräva. Finland har mött Lettland sex gånger i VM-sammanhang och förlorat en av matcherna, och det var senast länderna möttes.

I öppningsmatchen i VM i Minsk 2014 förlorade Finland med 2–3, efter ett segermål i tredje perioden av Jokeritbekantingen Arturs Kulda. Finska målskyttar var Miikka Salomäki och Tuukka Mäntylä.

Lagen har mötts i en hel del landskamper efter det, senast i april då Finland tog två busenkla bortasegrar, 3–0 och 5–0. I den senare matchen gjorde Pekka Jormakka två mål och Antti Suomela ett. Den duons kedja med Sakari Manninen var ju annars den enda som inte lyckades med målskyttet mot Sydkorea i går.

Frågetecknet: Håller isen?

Finlands tränare Lauri Marjamäki var bekymrad över isen efter Finlands öppningsmatch mot Sydkorea. Redan då var isen mjuk och svårspelad i slutet av matchen, och då handlade det om dagens andra match i Boxen.

Nu spelar Lejonen i kvällsmatchen, två hela matcher har redan avverkats i hallen innan det är Finlands tur. Lägg till att det är ännu bättre väder i Herning i dag än i går. Gäller att hoppas att underlaget inte ger liknande problem som i VM i Köln i fjol, då matcher fick ta paus för att isen inte höll i den varma hallen.

Utropstecknet: Granlund!

Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen ligger redan på fyra poäng var. Mikko Rantanen plockade två poäng och också Kasperi Kapanen lyckades i målskyttet i premiären.

Men Mikael Granlund ligger på 0+0 efter målexplosionen mot Sydkorea, trots att han fick nästan 20 minuter istid med en hel del powerplay. Granlunds kedja fortsätter med samma uppställning i kväll, nu gäller det också för MG att producera.

Snackisen: Målvaktskampen

Harri Säteri fick nio skott på sig i går, och släppte in ett i en match där han omöjligt kunde glänsa. Lettland lär komma till fler avslut, vilket ger dagens Lejonmålvakt Ville Husso chansen att plocka pluspoäng i kampen om positionen som finländsk förstakeeper.

Finlands uppställning:

Exakt samma som mot Sydkorea, frånsett målvaktsbytet:

Kasperi Kapanen – Mikael Granlund – Mikko Rantanen
Miro Heiskanen – Ville Pokka

Veli-Matti Savinainen – Sebastian Aho – Teuvo Teräväinen
Miika Koivisto – Markus Nutivaara

Pekka Jormakka – Antti Suomela – Sakari Manninen
Tommi Kivistö – Julius Honka

Saku Mäenalanen – Janne Pesonen – Marko Anttila
Juuso Riikola

Målvakt: Ville Husso (Harri Säteri)

Tipset:

Finland är helt enkelt några mål bättre än Lettland och det här laget låter sig inte överraskas. 4–1 till Lejonen.

Diskussion om artikeln