Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Professor om Minna Helles övergång till arbetsgivarlägret: Ser inte bra ut alls

Från 2018
Uppdaterad 06.05.2018 15:58.
Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen
Bildtext Professorn i arbetsrätt Seppo Koskinen
Bild: Kalle Mäkelä / Yle

Professorn i arbetsrätt, Seppo Koskinen, ser det som mycket problematiskt att riksförlikningsman Minna Helle mitt under pågående medling plötsligt meddelar att hon fått jobb inom näringslivet.

Det ser mycket dåligt ut om man tänker på neutraliteten, säger Koskinen i en intervju för Yle.

- Helle borde åtminstone ha jävat sig när rekryteringsförhandlingarna började.

Det var i slutet av april som Minna Helle meddelade att hon blir arbetsmarknadsdirektör vid Teknologiindustrin med början den 1 juni.

Byggnadsförbundet har riktat hård kritik mot Helle och säger att hon varit partisk och stött arbetsgivarens linje i medlingsförhandlingarna i den konflikt som pågår inom byggsektorn.

Själv har Helle tillbakavisat kritiken.

Koskinen tveksam

Koskinen har svårt att tro att förhandlingarna med den blivande arbetsgivaren, Teknologiindustrin, inte skulle ha påverkat de pågående medlingsförhandlingarna inom byggsektorn.

- Så här kan man bara inte göra. Det är centralt att förlikningsmän inte börjar förhandla om sina egna saker mitt under pågående medling.

En förlikningsman måste hålla hårt på sin egen neutralitet, säger Koskinen, som är mycket förvånad över det som nu har skett.

- Det hade fått precis lika mycket uppmärksamhet om Minna Helle hade övergått till ett jobb inom facket.

Okej att söka nytt jobb när mandattiden är över

Professor Koskinen drar slutsatsen att det vore bäst om en riksförlikningsman börjar förhandla om sin fortsatta karriär först när förlikningsjobbet är över, och inga medlingsförhandlingar är på gång.

- Då uppstår inga jävsituationer. Det här var inget bra sätt att sköta saken på, särskilt med tanke på den allmänna lönelinje som Teknologiindustrin fick till stånd.

Helle har kritiserats bland annat för att hon tydligt stött arbetsgivarsidan Byggindustrins linje i lönefrågan redan från början av medlingsförhandlingarna.

Helle förklarar detta till Yle så här:

- Det är tradition att riksförlikningsmannens byrå beskyddar den allmänna lönelinjen. Så har det varit sedan slutet av 1960-talet. Det är inget nytt att jag gjort på samma sätt - det nya är kanske att jag varit öppen med det.

Kristiina Tolkki och Jussi Salokorpi/Yle Uutiset

Diskussion om artikeln