Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Richardsson fördubblade segermarginalen – tog FM-guld i utklassningsstil

Från 2018
Uppdaterad 06.05.2018 18:04.
Camilla Richardsson vinner terräng-FM.
Bildtext Camilla Richardsson kunde höja fingret i vädret och fira.
Bild: Lehtikuva

Siktet är inställt på hinderfinal i friidrotts-EM. Vägen till Berlin har börjat strålande för Camilla Richardsson. I terräng-FM visade Vasalöparen att grundformen är kanonbra. Hon tog andra raka guldet i överlägsen stil.

För ett år sedan tog Camilla Richardsson ett första – för egen del lite förvånande – FM-guld i terränglöpning. Då var marginalen till tvåan Kristiina Mäki drygt femton sekunder.

I dag gjorde samma duo upp om guldet … eller gjorde upp är kanske fel ordval. Richardsson var helt överlägsen i Salo.

Hon ryckte på andra varvet och sprang i mål över en halvminut före Mäki. Vasalöparens segertid på sex kilometer terränglöpning blev 21.23,4.

– Planen var att gå ut avslappnat för att komma in i loppet. På andra varvet började Kristiina släppa lite och då ville jag rycka upp en större lucka, säger Richardsson till Yle Sporten.

Satte rekord på 10 000 meter

För ett år sedan var Richardsson alltså en lite förvånad mästare. Den här gången var hon definitivt inte det.

Nyligen öppnade hon säsongen med att springa nytt personligt rekord på 10 000 meter. Hon avslutade ett långt USA-läger med att notera 32.39,01 på den långa distansen.

– Kristiina satsar mer på 1500 meter och det här var kanske lite för långt för henne. Men det är alltid kul att vinna och slå en stark löpare.

Camilla Richardsson vinner terräng-FM.
Bildtext Camilla Richardsson var aldrig hotad i segerstriden.
Bild: Lehtikuva

Richardsson tycker att de två första tävlingsloppen för säsongen visar att jobbet har gjorts väl i vinter.

– Grundformen är där och är tillräckligt bra. Jag märker att jag kan springa ganska hårda kilometerfarter utan att det är tungt. Nu gäller det att hitta tävlingsformen också, men det är långt till EM.

Gått över förväntan med Keskisalo

Trots att Richardsson klarade EM-gränsen på 10 000 meter i Los Angeles är det ingen distans som hon har tänkt springa i sommarens friidrottshöjdpunkt, EM i Berlin i augusti.

Milen avgörs före försöken på 3000 meter hinder. Det är fortfarande Richardssons huvuddistans.

– Så länge jag utvecklas på den distansen satsar jag på den. När det inte går framåt längre kanske man får gå över till längre sträckor, säger Richardsson.

Jukka Keskisalo, EM 2006.
Bildtext Jukka Keskisalo har lagt av med löparkarriären och är numera Camilla Richardssons tränare.
Bild: All Over Press

Efter förra säsongen valde hon att byta tränare och numera är det Jukka Keskisalo, Finlands bäste herrhinderlöparen genom tiderna, som håller ett vakande öga.

– Det har inte blivit några större förändringar, även om det givetvis blir justeringar med en ny tränare. Det har fungerat jättebra och vi har nästan hela tiden varit på samma linje. Med tanke på att det är första året med honom har det gått över förväntan.

Richardsson var inte den enda SFI-löparen som tog medalj i Salo. På juniorsidan tog Vasa IS Cecilia Österblad ett brons i nittonårsklassen och Krafts Heidi Kuuttinen ett silver i tjugotvåårsklassen.

I herrklassen tog Jarkko Järvenpää dubbla guld. Han vann först tolv kilometer med tre sekunder före Antti-Pekka Niinistö. Tätt därefter sprang Jaakko Nieminen in som trea. Järvenpää fortsatte med att även segra på fyra kilometer närmast före Jaakko Piesanen och Arttu Vattulainen.

Yle Urheilus Petra Manner gjorde intervjun med Camilla Richardsson.

Resultat:

Damer 6 km
1. Camilla Richardsson 21.23,4
2. Kristiina Mäki + 36,3
3. Janica Rauma + 49,2

Herrar 12 km
1. Jarkko Järvenpää 40.39,5
2. Antti-Pekka Niinistö + 3,1
3. Jaakko Nieminen + 3,3

Herrar 4 km
1. Jarkko Järvenpää 12.08,9
2. Jaakko Piesanen + 4,8
3. Arttu Vattulainen + 14,0

Diskussion om artikeln