Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Allt färre österbottningar får TBE – vaccin och färre smittbärande fästingar kan ligga bakom minskningen

Från 2018
Puutiainen iholla
Bildtext Fästing.
Bild: u

Inte ett enda nytt fall av TBE har bokförts de senaste fem åren i Karlebyregionen. I Österbotten har tre fall anmälts under samma period.

- Det är svårt att säga varför det minskar. När det gäller TBE i hela landet så vi har sett en ökning de senaste åren, säger expert Jussi Sane på Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Mellan åren 2000 och 2010 registrerades 15 fall av TBE i Mellersta Österbotten. De har alltså aldrig handlat om några jättestora mängder.

Men de senaste åren syns en klar minskning. Ett fall registrerades 2012 men efter det finns inga nya fall i THL:s statistik.

Gnagare och väder kan påverka

Sane ser flera möjliga orsaker bakom minskningen. En möjlighet är att viruset inte längre cirkulerar i naturen på samma sätt som tidigare.

Viruset är känsligt för förändringar i till exempel väder och andra faktorer i omgivningen.

- Det finns många faktorer som påverkar systemet. Det måste finnas vissa smådjur i området, till exempel gnagare, säger Sane.

Smådjuren behövs för att bära smittan vidare. Det finns också undersökningar som visar att temperaturen kan påverka spridningen av viruset mellan fästingar.

En annan orsak till minskningen kan enligt Sane vara att invånarna har vaccinerat sig eller att det helt enkelt inte förekommit så många fästingbett.

Fallen rapporteras inte?

Det kan också finnas en annan förklaring till minskningen.

- De flesta fall av TBE handlar bara om lindrig feber. Personen kommer kanske inte ens till läkare och får ingen diagnos. Och då syns de inte i statistiken, säger infektionsläkare Marko Rahkonen på Mellersta Österbottens centralsjukhus, MÖCS, i Karleby.

Den andra orsaken till att sjukdomsfallen blir färre tror Rahkonen är att folk är så medvetna om riskerna.

- Folk har tagit vaccin och därför är det så få nya fall.

Fortsätt ta vaccin

Ska man sluta ta vaccin nu då det är så få fall?

- Nej, det lönar sig att fortsätta. Fästingarna bär fortfarande viruset och sjukdomen har inte försvunnit.

Den som har tagit de tre grunddoserna av vaccinet ska enligt Rahkonen ta en ny injektion vart tionde år. Är man över 50 ska man ta en ny dos vart femte år.

Enligt Rahkonen har vanligen 1-2 fall av TBE registrerats per år i Mellersta Österbotten. Toppåren var 2002 med fyra fall och 2007 med tre fall.

Enligt Sane finns viruset troligen kvar i naturen, också i Österbotten och Karlebyregionen.

- Det finns kvar, men det är svårt att säga exakt var. Men skulle risken vara jättestor och det fanns virus överallt skulle vi se några fall åtminstone. Men det har vi inte gjort nu, säger Sane.

I Vasa sjukvårdsdistrikt var toppåren 2010 och 2011 då man registrerade tre TBE-fall per år.

Efter det har bara enstaka fall bokförts, det senaste fallet kom 2016. Totalt har 13 fall registrerats i Vasa sjukvårdsdistrikt sedan 2006.

Enligt Sane finns det just nu några områden i Finland där risken är hög för smitta. Det är till exempel i trakten kring Kemi och Kotka, samt Pargas.

- I fjol kom nästan 20 av totalt 82 fall av TBE från Pargas.

Öjabo fick TBE redan 1998

Första fallet av TBE i Mellersta Österbotten registrerades vid THL år 1997. Året efter drabbades Annette Lindkvist i Öja i Karleby av TBE.

- Jag fick hög feber och började spy ordentligt. Jag hade otrolig huvudvärk och så fick jag yrsel och dålig balans, berättar Lindkvist.

Hon blev också stel i nacken och ena armen blev öm och känslig för beröring. Hon sökte hjälp upprepade gånger.

Trodde det var MS

Det tog sin tid att få rätt diagnos eftersom fästingburen hjärnhinneinflammation var så ovanligt på den tiden.

- Först trodde de att det var maginfluensa jag hade. Men det blev inte bättre så jag åkte in igen och de tog ryggmärgsprov och då såg de att jag hade någon infektion i kroppen.

Men då var misstanken MS för symptomen passade i hop med den muskelsjukdomen. Lindkvist åkte hem från sjukhuset igen och sökte hjälp hos en naprapat för sin stela nacke.

- Jag berättade att det pirrar i benen och ryggraden då jag böjer mig. Han tyckte att det ska jag kolla upp.

Har kvar smärtan i armen

Nya prover togs och plötsligt ringde man från sjukhuset.

- De sa att jag måste komma in för de tror de har hittat något.

Lindkvist gick igenom magnetröntgen, EEG-undersökning, och man såg att det var hjärnhinneinflammation.

- De gav medicin som de brukar ge åt de som har epilepsi. Det sa att det kunde ta bort smärtan i armen.

I övrigt var det bara att vänta och ge inflammationen tid att gå över.

- Det tog flera månader innan jag började känna mig frisk. Men jag har fortfarande kvar nervsmärtan i armen. Det får jag säkert ha resten av livet.

Vaccin åt hela familjen

Själv har Lindkvist inte tagit vaccin mot TBE, eftersom man blir immun då man en gång haft sjukdomen. Men alla nära och kära har tagit vaccinet.

- Alla i familjen tog vaccinet för de blev rädda. Men borrelia kan jag såklart fortfarande få.

Ännu i år har Lindkvist inte sett någon fästing. Antalet varierar enligt henne ganska mycket.

- Det är olika från år till år. Vi har haft hund och den tog in många. Men i fjol tyckte jag inte det var så många fästingar.

Borrelia minskar också i Österbotten

När det gäller borrelia registreras flera tusen fall varje år i Finland. Nationellt sett blir också borrelia allt vanligare. Men i Österbotten har antalet registrerade fall sjunkit.

Inom Vasa sjukvårdsdistrikt har man bokfört mellan 60 och 80 fall per år sedan 2013. Men i fjol (2017) registrerades 14 fall.
I Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt bokfördes i fjol nio fall av borrelia.

Diskussion om artikeln