Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Porrstjärnan Stormy Daniels advokat tror att Trump tvingas avgå – "Allt för mycket bevis"

Från 2018
Uppdaterad 07.05.2018 06:44.
Stormy Daniels med sin advokat Michael Avenatti
Bildtext Stormy Daniels och hennes advokat Michael Avenatti tror att Trump tvingas avgå före år 2021
Bild: EPA-EFE/PETER FOLEY

Porrstjärnan Stormy Daniels advokat Michael Avenatti tror att president Donald Trump kommer att tvingas att avgå på grund av allt som han har gjort sig skyldig till.

Avenatti tror inte att Trump dras inför riksrätt, utan att han tvingas avgå innan hans mandatperiod löper ut i januari år 2021.

– Jag vet inte hur han kommer att bortförklara sin avgång, men jag tror att det kommer att finnas alltför mycket bevis på förseelser för att han skall kunna klara sig till 2021, säger Avenatti till tidningen The Guardian.

Även hans klient, Stormy Daniels, har flera gånger sagt att Trump inte kommer att klara sig undan alla skandaler och brott oskadd.

Daniels stämde Trump

Stormy Daniels som i verkligheten heter Stephanie Clifford, har vänt sig till en domstol i hopp om att den häver ett avtal mellan henne och Trump, som gör att hon inte kan tala ut om sitt påstådda förhållande med Trump för över tio år sedan.

Trumps advokat Michael Cohen betalade Daniels 130 000 dollar för att hon skulle hålla tyst och det är den betalningen som står i centrum för skandalen kring Trump och porrstjärnan.

Många juridiska experter säger att betalningen var ett brott mot kampanjlagar eftersom den inte bokfördes av Trumps kampanj, trots att betalningen kan betraktas som en kampanjdonation som gagnade Trumps presidentvalskampanj.

Vi har bara skrapat ytan i det här fallet. Jag tror inte bara det, utan jag vet det

― Michael Avenatti, advokat

Daniels har också stämt Trump för ärekränkning eftersom han påstod att uppgifter om en man som lär ha hotat Daniels är rena lögner.

Daniels har berättat att en oidentifierad man som kan ha arbetat för Trump, närmade sig henne på en parkeringsplats och hotade henne och hennes barn för att hon skulle hålla tyst om Trump.

Nya avslöjanden på kommande

Advokaten Michael Avenatti har flera gånger under de gångna veckorna hävdat att nya, skakande avslöjanden är på kommande.

– Vi har bara skrapat ytan i det här fallet. Jag tror inte bara det, utan jag vet det. Det kommer fram en betydande mängd bevis och när de läggs fram och när det amerikanska folket får veta om dem, så kommer de att känna avsky för hur Trump och Cohen har betett sig, säger Avenatti.

Trumps förklaringar om den påstådda affären med Daniels har hela tiden förändrats.

Presidenten vidhöll länge att han inte visste något om Daniels tystnadslöfte som hon fick 130 000 dollar för, kort före presidentvalet i november år 2016.

Rudy Giuliani medger att presidenten inte talade sanning då han hävdade att han inte visste något om porrstjärnan Stormy Daniels
Bildtext Trumps nya advokat Rudy Giuliani har gett uttalanden som står i strid med Trumps förklaringar om hans påstådda förhållande med Stormy Daniels
Bild: EPA/JOHN TAGGART / POOL

Över 700 000 i "skandalfond"

Trumps nya advokat Rudy Giuliani avslöjade i varje fall förra veckan att Trump visste om betalningen till Daniels och att han betalade tillbaka pengarna till Cohen.

Giulianis överraskande uttalanden tyder på att Trump och Cohen hela tiden har ljugit om Daniels och det kan försvåra presidentens sits i fortsättningen.

Det har också framkommit att Trump gav över 700 000 dollar till Cohen, som kunde använda pengarna hur han ville för att tysta ner andra skandaler kring Trump.

- Presidenten hade i praktiken en fond för utomäktenskapliga snedsteg och Michael Cohen väntades sköta de här sakerna, säger Avenatti.

Vi har faktiskt substans som stöder oss medan Trump alltid har satt form framom substans

― Michael Avenatti, advokat

Avenatti säger att Trump begick ett allvarligt misstag då han anlitade den förre New York-borgmästaren som sin nya advokat.

Giuliani var allmän åklagare i New York innan han valdes till borgmästare och han var särskilt känd för sin kamp mot organiserad brottslighet.

– Rudy brukade vara en förbaskat god jurist, men det är länge sedan hans glansperiod, så som vi har bevittnat under de senaste dagarna. Han måste vara förvirrad, säger Avenatti.

Michael cohen, Trumps personliga advokat
Bildtext Trumps långvariga advokat Michael Cohen utreds för flera brott i New York, bland annat penningtvätt
Bild: EPA/JOHN TAGGAR

Andra fick också pengar av Trump?

Avenatti har också flera gånger antytt att det fanns många andra kvinnor som avgav tystnadslöfte i utbyte mot pengar. Han säger att han kontaktats av flera kvinnor, men att han inte ännu kan eller vill ge ut deras namn.

Giuliani sade på söndagen i en tv-intervju att han inte vet om Cohen betalade andra kvinnor, men han medgav att det är mycket möjligt.

– Om det var nödvändigt så jo. Cohen kan ha gjort betalningar för presidenten eller ha skött hans affärer, medgav Giuliani.

Avenatti tror däremot att det kommer att bli mycket svårt att bevisa att Trumps presidentvalskampanj samarbetade på ett kriminellt sätt med Ryssland före valet år 2016.

Högt vågspel

– Jag tror att det är betydligt lättare att bevisa möjliga brott i anslutning till betalningen av dessa 130 000 dollar och andra affärer som Trump och Cohen var inblandade i, säger Avenatti.

– Det gäller alla försök att dölja affärerna och lögnerna som kan kopplas till det, tillägger advokaten som har använt publiciteten och intresset kring fallet för att trycka på Trump och Cohen som också utreds för andra, misstänkta brott som penningtvätt i New York.

Avenatti medger att han har gett många intervjuer i tv för att trycka på Trump och han tror att presidenten nu har gripits av panik. Det är ett slag av vågspel som Trump också har spelat i det förgångna, medger Avenatti.

– Det finns en del grundläggande skillnader, såsom det att vi faktiskt har substans som stöder oss medan Trump alltid har satt form framom substans och ofta inte har någon substans alls.

Diskussion om artikeln