Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

”Humorist och dysterkvist” - Poeten Heidi von Wright går i konstnärsbröderna von Wrights fotspår och har börjat teckna

Från 2018
Uppdaterad 12.05.2018 08:59.
Heidi von Wright
Bildtext Heidi von Wright, poet, författare - och serietecknare.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

Heidi von Wright debuterade som poet och författare år 2003. Även om hon först och främst ser sig som författare så tecknar Heidi von Wright nu också humoristiska serierutor.

– De här änderna ritade jag på plats i Ateneum i vintras under utställningen med bröderna von Wrights målningar. Jag tycker själv att den blev ganska lyckad, säger poeten och tecknaren Heidi von Wright.

Heidi von Wrights änder, insprerade av Magnus von Wrights målningar.
Bildtext Heidi von Wrights änder.
Bild: Heidi von Wright

Komplicerat släktskap

Idag är Heidi von Wright känd och erkänd som poet och författare, med sin sjunde poesisamling "mellanblad" på kommande i höst.

Hon behöver egentligen inte bevisa något längre. Men just hennes släktskap med målarbröderna har varit en inte helt okomplicerad historia i yngre år.

– När jag var yngre fick jag alltid frågan om vem jag är släkt med. Jag var liksom inte nog i mig själv, utan alltid en förlängning av något, säger Heidi von Wright.

von wright-brödernas målning på fåglar.
Bildtext Magnus von Wrights änder.
Bild: Kansallisgalleria / Jukka Romu

Heidi von Wright kommer från en släkt med personer som både bidragit till att stärka fosterlandskärleken och till analyser av vårt samhälle.

Förutom konstnärerna Ferdinand, Magnus och Wilhelm von Wright finns filosofen Georg Henrik von Wright bland släktingarna.

Idag har hon försonats med sin släkthistoria och kan tydligen också hämta inspiration därifrån.

– Min förfader var bror till målarbröderna von Wright. Numera tycker jag att det är fint att tänka att sådana människor funnits i släkten.

Samtidigt påpekar Heidi von Wright att det ju finns många andra släktgrenar som hon också värderar, men där kopplingen inte syns genom namnet.

Nu också serietecknare

I första hand kopplar man ihop Heidi von Wright med det skrivna ordet, som poet, författare och redaktör.

Sedan några år ritar hon också enskilda serierutor med ordlekar, vardagliga betraktelser och funderingar kring relationer och möten.

Serierutorna publicerar hon förhållandevis snabbt i sociala medier och på sin blogg - om man jämför med publiceringen av det skrivna.

Serieruta av Heidi von Wright.
Bildtext Serieruta av Heidi von Wright.
Bild: Heidi von Wright

– Jag måste erkänna att det finns en lite större inre spärr när det gäller att publicera dikter på sociala medier. Men jag har någon gång också tagit en screenshot eller ett foto av en dikt och satt upp den på instagram.

Men för Heidi von Wright hör dikter hemma i en bok. Hon kan tänka mig att yngre poeter har ett annat, mer avdramatiserat, förhållningssätt till att nå ut via sociala medier.

– Jag befinner mig i en brytningspunkt, i och med att jag var tjugo år när mobiltelefoner och internet på allvar kom in i vardagen.

Serieruta av Heidi von Wright.
Bildtext Serieruta av Heidi von Wright.
Bild: Heidi von Wright

Det är utrycket och det konstnärliga som Heidi von Wright värderar i sitt tecknande. Men hon har fått ta emot trevare kring huruvida hon kunde tänkas vara intresserad av att se sina serierutor på muggar och t-skjortor. Kanske får vi se en mumineffekt så småningom?

Ord och tecknade figurer

Serierutorna föds ur någon tanke eller ordvändning, som kopplar vidare till någonting annat. Men tecknandet hade hon redan i barndomen, kanske till och med före skrivandet.

– När jag var yngre tecknade jag ofta små figurer innan jag somnade. De teckningarna har jag inte koll på var de finns, men mitt tecknande från sjuttonårsålder finns väldokumenterat i anteckningsböcker.

Heidi von Wright ser serierutorna som tydligt förankrade i sin poesi.

– Jag vrider på ord och innebörd och tecknar sedan en anonym figur som antingen tänker eller säger de här sakerna, eller några figurer som illustrerar tanken i ord. Texten och bilden skulle kanske inte fungera som en konstnärlig helhet var för sig.

Serieruta av Heidi von Wright.
Bildtext Serieruta av Heidi von Wright.
Bild: Heidi von Wright

I dagens välpolerade och på många sätt strikta värld tycker hon att man också måste få misslyckas med linjer.

Det gör man på ett mer definitivt sätt om man ritar med tuschpenna på papper. Då går det inte att sudda bort spåren.

– Jag ser mig ändå i första hand som författare och att texten talar till mig och i mig. Men ord och bild är starkt kopplade. Enskilda bokstäver är nästan också som bilder när man skriver dem för hand.

Fascinerad av släktens konstnärshistoria

Tillbaka till bröderna von Wright. Heidi von Wright har under vintern läst en del av Magnus von Wrights dagböcker, utgivna av Svenska Litteratursällskapet.

De innehåller många betraktelser av fåglar och skjutna fåglar och är till en början ganska fragmentariska. I något skede blir anteckningarna längre och inbegriper också familjerelationer.

Heidi von Wright
Bildtext Heidi von Wright på Vasabesök inför sitt deltagande i en workshop kring stand-up.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

Hon tycker att det är fascinerande att det finns så många fågelmålningar som är gjorda av bröderna och att han dokumenterade sitt liv så noggrant.

– Det finns en träffande formulering i en av dagböckerna om att fånga ögats och handens koordination. När jag läste det tänkte jag att det satte ord också på något som jag själv funderat på - och idag är jag också tillfreds med mitt efternamn.

Höst kommer en utställning med Heidi von Wrights serierutor att visas på Luckan i Helsingfors.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln